Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,75%, unde se afla de la mijlocul anului trecut, decizia fiind in linie cu asteptarile analistilor consultati de Bloomberg.
"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,75%, 1,50% si, respectiv, 0%", se arata intr-un comunicat al BCE, citat de Mediafax.

Presedintele BCE, Mario Draghi, va sustine o conferinta de presa, unde va trebui, probabil, sa raspunda la intrebari legate de situatia Italiei. Randamentele obligatiunilor italiene au crescut din cauza impasului politic generat de alegerile parlamentare recente, in urma carora niciuna din fortele politice intrate in parlament nu a obtinut majoritatea necesara formarii guvernului.

Problemele Italiei au ridicat semne de intrebare privind disponibilitatea BCE de a interveni daca volatilitatea de pe pietele financiare ameninta economia.

Banca dispune de un program prin care poate face achizitii nelimitate de obligatiuni, pentru a normaliza costurile de imprumut ale statelor din zona euro care se confrunta cu probleme de finantare, insa programul poate fi activat doar daca statul care vrea sa beneficieze de sprijin cere ajutorul fondului de urgenta al zonei euro si accepta sa implementeze reforme, potrivit Bloomberg.

"Ma astept ca BCE sa transmita un avertisment in directia Italiei ca nu va exista o relaxare a conditiilor pentru programul de achizitii de obligatiuni. Draghi va reitera conditiile enuntate in septembrie si va sugera ca Italia nu trebuie sa ceara ajutor BCE", a declarat, anterior deciziei BCE, Christian Schulz, economist la Berenberg Bank Londra.

BCE a coborat la inceputul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, si a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungand la minime istorice.

Tot joi, Banca Angliei a anuntat mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul minim record de 0,5%, unde se afla din martie 2009, in timp ce plafonul programului de achizitii de obligatiuni a fost pastrat la 375 miliarde de lire sterline.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri