Judecatorii instantei supreme au respins definitiv, recursul facut de procurorii DNA impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, prin care aceasta instanta a hotarat ca fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, cercetat pentru coruptie, poate parasi tara, scrie Mediafax.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au decis, la 1 aprilie, prelungirea cu 30 de zile a masurii interdictiei de a parasi tara dispusa in cazul fostului sef al ANAF Sorin Blejnar, in dosarul in care este cercetat, alaturi de Codrut Marta si Viorel Comanita, pentru ca ar fi sprijinit un grup acuzat de evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro.

Decizia a fost contestata de Sorin Blejnar la Curtea de Apel Bucuresti, care a dispus, in 10 aprilie, revocarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara, procurorii DNA atacand cu recurs decizia instantei.

Masura preventiva a fost luata in dosarul in care fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, este acuzat de procurorii DNA ca ar fi sprijinit, din mai 2011 pana in iulie 2012, un grup infractional care ar fi initiat un amplu mecanism evazionist vizand sustragerea de la plata accizelor a unor cantitati de motorina vandute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

In acest caz mai sunt cercetati fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Constanta Dan Secareanu, fostul sef de cabinet al lui Blejnar, Codrut Marta, sotii Radu si Dana Nemes, Mihai Gulea, Stefan Puscasu si Ovidiu Ioan Moldovan.

DNA a instituit sechestru asiguratoriu asupra mai multor bunuri mobile si imobile apartinand fostului sef al ANAF Sorin Blejnar, fostului sau sef de cabinet Codrut Marta si fostului director al Autoritatii Nationale a Vamilor Viorel Comanita.

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada mai 2011 - iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru, Radu Nemes si Dana Nemes ar fi constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist ce vizeaza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentand accize si TVA neachitate.

Concret, motorina era achizitionata in regim suspensiv de la plata accizelor, in scopul declarativ de a fi transformata in pacura. In realitate, motorina era de fapt revanduta ca atare prin statiile de distributie de carburanti.

Anchetatorii au aratat ca gruparea suspectata de evaziune fiscala era structurata pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori "palierul de protectie". Potrivit procurorilor, din acest palier faceau parte fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, Alexandru Codrut Marta (dat disparut din 25 mai si dat in urmarire internationala din 30 mai) si Viorel Comanita.

Procurorii DNA au sustinut ca, din indiciile obtinute, Codrut Marta se baza pentru mentinerea in functie, pana la mijlocul lunii aprilie, a lui Sorin Blejnar si Viorel Comanita pe relatiile detinute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.

Procurorii anticoruptie au mai aratat, in documentul citat, ca Alexandru Codrut Marta ar fi promis ca-l va convinge pe Sorin Blejnar sa mai ramana o perioada la conducerea ANAF in interesul omului de afaceri Radu Nemes.

Sorin Blejnar este judecat, alaturi de fostul sau sef de cabinet Codrut Marta, si intr-un alt dosar, cunoscut ca dosarul "Motorina", fiind acuzat de procurorii DIICOT Brasov de complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat.

Potrivit procurorilor DIICOT Brasov, membrii gruparii sprijinite de Blejnar si Marta ar fi initiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorina achizitionate in regim suspensiv si comercializate pe piata interna. In acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentand TVA si peste 10,8 milioane de lei reprezentand accize pentru motorina, suma totala a prejudiciului fiind estimata la aproape 22 de milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri