Zona euro are o relevanta geopolitica sporita in contextul crizei din Ucraina, iar procesul de aderare ar trebui grabit, fiind o alegere strategica in termeni geopolitici, in conditiile in care exista riscuri si costuri suplimentare pentru statele din regiune, apreciaza Daniel Daianu.

"Cred ca daca nu ai o economie puternica, zona euro te sufoca. Se intoarce zona geopolitica in Europa odata cu criza din Ucraina. In opinia mea, zona euro are mai multa relevanta geopolitica in momentul de fata si vedem acum un motiv suplimentar de a grabi procesul de aderare la zona euro", a declarat miercuri Daniel Daianu, prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara si fost ministru al Finantelor, la "Conferinta de Risc de Tara 2014" organizata de Coface, potrivit Mediafax.

El considera ca situatia din Ucraina ar putea genera o "erodare" cu 0,2-0,3 puncte procentuale a cresterii economice anticipate pentru statele din Europa Centrala si de Est in acest an, pe fondul costului incertitudinii, proximitatii geografice sau relocarii resurselor.

"Este costul incertitudinii, problema proximitatii economice, unii vor sta pe ganduri daca sa faca unele investitii. Vorbim de realocarea resurselor, poate trebuie sa alocam mai mult pentru aparare, nu numai intr-o tara, ci in toata zona. Este problema securitatii aprovizionarii, pentru ca aprovizionarea in orice tara are un cost", a explicat Daniel Daianu.

FMI avertizeaza in raportul World Economic Outlook, publicat marti, ca redresarea economica din Europa Emergenta va incetini usor in acest an, iar o noua escaladare a situatiei din Ucraina poate avea efecte negative semnificative in regiune.

Institutia include in categoria Europa Emergenta sapte tari membre ale Uniunii Europene, respectiv Polonia, Romania, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia si Croatia, precum si doua state din afara UE, si anume Turcia si Serbia.

Potrivit economistului, criza din Ucraina testeaza capacitatea Uniunii Europene de a raspunde la o amenintare geopolitica. Totodata, el spune ca Romania si Bulgaria ar trebui sa adere la spatiul Schengen si sa-si intareasca economiile.

In ceea ce priveste moneda euro, Daianu apreciaza ca este prea puternica la o paritate de 1,37 dolari/euro, in contextul in care zona euro are surplus de cont curent.

"E un avantaj cand ai un curs flotant, ca te poti ajusta, unele tari se plang ca nu au curs flotant. Dar este nivelul euro o problema? Dupa parerea mea, este o problema pentru ca noi trebuie sa judecam problemele zonei euro si ale Uniunii Europene nu prin prisma unei economii, cum este cea germana, euro este prea puternic pentru ca la nivelul zonei euro un surplus mare de cont curent si trebuie sa ne gandim la nivelul politicilor daca este intelept sa ai asa", a mai spus Daniel Daianu.

Sursa foto: Mediafax foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri