Sectorul intermedierilor financiare, al materialelor de constructii si IT&C, par cel mai bine plasate din perspectiva integrarii in UE.

Pentru cei care lucreaza in lohn, in industria chimica (ingrasamintele nu se simt de-acum prea bine) sau a mobilei vin vremuri grele.

Lichiditate, free-float, PER, pret/valoare contabila. Cam astea sunt reperele pe care investitorii le iau in calcul cand pariaza pe o actiune. Mai putin gandesc in perspectiva, la sansele de crestere ale domeniului din care face parte emitentul. Iar dusurile reci nu intarzie sa apara, chiar inainte de integrare. Companiile care lucreaza in lohn au inceput sa piarda teren si la bursa. Sa cumperi acum actiuni Siretul, Brainconf ori Confectii Vaslui pare un gest temerar (doar daca nu esti speculator pe termen scurt). La fel in cazul ingrasamintelor.

Scumpirea gazului metan risca sa puna pe butuci intregul sector. La mijlocul lunii februarie, o actiune Azomures valora 5.700 lei; 5 saptamani mai tarziu coborase sub 3.000 lei. Aceeasi poveste la Amonil. Concedierea majoritatii salariatilor s-a reflectat si in pretul actiunilor: din ianuarie si pana acum acesta a scazut cu peste 300%. Despre Sofert ce sa mai vorbim, de morti numai de bine. La capitolul victime sa trecem si o parte din micii producatori care activeaza in industria alimentara si in cea a bunurilor de larg consum (pot fi maturati de pe piata odata cu marfurile mai ieftine care vin din import).

La vanatoare de oferte publice

Actiunile bancilor s-au scumpit accelerat pentru ca investitorii straini au sesizat oportunitatile pe o piata slab bancarizata, cu un grad redus de indatorare al populatiei. Totusi, chiar si dupa corectiile din ultima luna nu va putem recomanda cu mana pe inima BRD, Banca Transilvania ori Banca Carpatica desi sistemul bancar se poate dezvolta accelerat in urmatorii ani (PER-urile sunt inca mari - peste 25 - iar corectiile pot continua). Autoritatile au pomenit insa de posibilitatea listarii CEC si a BCR in viitorul apropiat si, daca aceste intentii nu incremenesc in proiect, respectivele oferte publice nu trebuie ratate. La fel in ceea ce priveste sectorul IT& C, care deocamdata straluceste prin absenta la BVB.

Exista insa o intentie ferma de listare din partea Flamingo Computers si sa speram ca nu va ramane singura in acest an. Si "farmaceuticele" sunt bine vazute de straini, in ultimii ani mai multe fonduri de investitii plasandu-si banii in companiile cotate (Terapia - intre timp delistata, Sicomed, Biofarm). Antibiotice Iasi poate deveni interesanta pentru investitorii de portofoliu in momentul in care chestiunea privatizarii se va transa.

Industria constructiilor este in continuare in carti, iar de pe urma sa se dezvolte si alte domenii. "Obligatiunile ipotecare pot deveni printre cele mai lichide de la bursa, in sectorul instrumentelor cu venit fix. Bancile au in acest fel o parghie de refinantare iar investitorii pot primi randamente mai mari decat in cazul titlurilor de stat", spune Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest.

Similar, telecomunicatiile pot reprezenta un domeniu cu potential de crestere in urmatorii ani, iar aici avem inca o promisiune (Romtelecom). Poate nu e cel mai bun exemplu in ceea ce priveste profitabilitatea, dar capitalizarea si lichiditatea bursiera ar avea numai de castigat prin venirea operatorului de telefonie la bursa. Si societatile de televiziune prin cablu care au investit masiv in transmitrea de date pot fi emitenti de succes la bursa.

Boom in constructii

"Alaturi de companiile care construiesc ansambluri rezidentiale, au bune sanse de dezvoltare producatorii de materiale de contructii (vezi evolutia Elpreco). Similar, pot reprezenta o afacere societatile care au in patrimoniu terenuri sau spatii comerciale. E adevarat, achizitia de actiuni la astfel de mitenti listati pe Rasdaq implica si riscuri (lipsa de transparenta si lichiditate)."
Radu Limpede, analist economic

Mingea e in terenul investitorilor

"Romania nu isi va mai permite strategii de dezvoltare sectoriala o data cu integrarea in UE. Domeniile performante vor fi create de straini, prin investitii directe."
Ilie Serbanescu, analist economic
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri