Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut cu 10% in urma absorbtiei fondurilor puse la dispozitia Romaniei de Comisia Europeana in perioada 2009-2015, potrivit unei analize citata de ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu.

"Avem peste 10% crestere a Produsului Intern Brut. Cumulativ in 2015, cu 10% mai mare decat daca nu am fi utilizat fonduri europene. (…) Poate ar fi fost nivel constant la PIB sau scadere, daca nu s-ar fi utilizat fondurile europene", a declarat, joi, ministrul Fondurilor Europene, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

Expertii au facut o analiza a scenariului fara fonduri europene, adica fara aproximativ 11 miliarde de euro, care au intrat in economia romaneasca si au calculat impactul banilor europeni asupra unor indicatori macroeconomici.

"Impreuna cu Comisia Nationala de Prognoza am facut o analiza extrem de importanta, ce a insemnat pentru diversi indicatori macroeconomici fondurile europene investite in economie in perioada 2009-2015", a spus Raducu. In ceea ce priveste efectul asupra investitiilor, este o crestere de 25%, a precizat Raducu. "Intr-adevar, fondurile europene reprezinta un procent destul de mare din totalul investitiilor", a spus ministrul.

"Au fost angajati 3,8% mai multi oameni datorita fondurilor europene, fata de cat ar fi fost daca nu se utilizau fonduri europene. Rata de somaj a scazut si ea cu 3,1% pentru ca s-au utilizat fonduri", a mai spus ministrul Aura Raducu.

Salariile au crescut cu 25% pentru ca, din structura fondurilor o suma destul de mare s-a alocat salariilor prin diverse proiecte, in special in domeniul capitalului uman sau capacitatii administrative, a mai precizat Aura Raducu. De asemenea, consumul public a crescut cu 19%, a spus ministrul.

"Urmeaza sa facem si la nivelul ministerului, sa lansam o mica evaluare, astfel incat sa avem un document integrat si cu toate datele necesare si utile pentru a vedea ce a insemnat implementarea. Ne propunem in a doua parte a anului 2016 sa avem aceasta evaluare complexa a utilizarii fondurilor in cei noua ani de politica de coeziune", a spus Aura Raducu.

Sursa foto: Anton-Burakov/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri