Schimbările climatice provoacă pierderi de mii de miliarde de dolari economiei mondiale, iar ţările în curs de dezvoltare sunt cele mai afectate, potrivit unui studiu publicat cu câteva zile înainte de conferinţa COP 28 de la Dubai, informează AFP.

Conform studiului realizat de Universitate din Delaware, numai în 2022, la scară mondială schimbările climatice au provocat Produsului Intern Brut mondial o pierdere de 6,3%. Această cifră include atât consecinţele directe ale schimbărilor climatice, asupra agriculturii, energiei sau productivităţii ţărilor, dar şi consecinţele indirecte asupra comerţului şi investiţiilor internaţionale.

"Lumea este mai săracă cu mii de miliarde de dolari din cauza schimbărilor climatice, iar cea mai mare parte din povară cade pe ţările sărace", spune James Rising, autorul studiului şi profesor la Universitate din Delaware.

Studiul precizează că ponderea non-ponderată a avuţiei mondiale pierdută din cauza schimbărilor climatice este de 1,8%, adică aproximativ 1.500 de miliarde de dolari în 2022.

"Diferenţa dintre cele două cifre reflectă distribuţia inegală a impactului, care se concentrează în ţările cu venituri mici şi regiunile tropicale, care în general sunt mai populate şi au un PIB mai mic", explică autorii studiului.

În realitate, ţările cele mai puţin dezvoltate sunt expuse unei pierderi medii a PIB-ului, ponderată în funcţie de populaţie, de 8,3%. Cele mai afectate sunt Asia de Sud-Est şi Sudul Africii cu pierderi ale PIB-ului de 14,1%, respectiv 11,2%.

Pe de altă parte, unele ţări dezvoltate, în special din nordul Europei, au văzut cum PIB-ul lor a crescut ca urmare a schimbărilor climatice. Graţie unor ierni mai călduroase, PIB-ul Europei a crescut cu aproape cinci procente anul trecut. Însă astfel de câştiguri ar putea să se inverseze pe măsură ce verile secetoase contracarează iernile mai blânde.

Cea de-a 28-a Conferinţă a Părţilor (COP 28) la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC) va avea loc în Dubai, în perioada 30 noiembrie-12 decembrie 2023.

Una dintre mizele majore care va fi discutată este adoptarea unui cadru pentru noile fonduri ale Naţiunilor Unite destinate să ajute cel mai sărace ţări să facă faţă consecinţelor schimbărilor climatice, cum a fost decis cu prilejul COP27.

Sursa foto: DOERS / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri