Consumul a accelerat cresterea din industrie in luna martie, insa managerii, chiar daca vor sa faca angajari, nu sunt foarte optimisiti in ce priveste comenzile, productia si preturile de vanzare, principalele temeri fiind ca cererea va ramane volatila, iar resursele pentru investitii limitate.

In luna martie, activitatea din industrie a crescut sensibil. Indicatorul pentru volumul total al productiei a atins 69 de puncte, cu 14 mai mult decat in februarie si cu 12 puncte peste media ultimelor 17 luni (57), arata Barometrul Industrial realizat de IRSOP si SNSPA Facultatea de Management.

"Stocurile au inceput sa se umple la loc (index 50 fata de 44 in februarie), a crescut numarul comenzilor care isi asteapta randul la executie, iar procentul firmelor care vor sa angajeze personal suplimentar e mai mare decat ponderea firmelor cu intentii de disponibilizare", se arata in comunicatul transmis de IRSOP si SNSPA.

Cererea interna devine motorul principal pentru industrie

Activitatea s-a intensificat in special in industria prelucratoare si in industria extractiva, iar principala cauza pare sa fie cresterea cererii interne. Indicatorul pentru comenzi noi a crescut de la 55 de puncte in februarie la 68 in martie, in timp ce indicatorul pentru comenzi la export a avansat mai modest, de la 56 de puncte in februarie la 61 in martie. Pare sa scada forta de tractiune a exportului in stimularea activitatii industriale.

Pentru moment, industria reuseste sa faca fata cererii interne, fara sa apeleze la o accelerare a importurilor de materii prime si materiale, arata Barometrul Industrial realizat de IRSOP si SNSPA. Indicatorul pentru importuri arata o crestere slaba de numai 2 puncte, de la 60 in februarie la 62 in martie.

Intensificarea activitatii generale mai are doua efecte vizibile in Barometrul Industrial. Firmele raporteaza o usoara crestere a costurilor de productie, de la 54 la 56 de puncte si o usoara crestere a preturilor incasate pentru produsele realizate, de la 48 la 51 de puncte.

Persista ingrijorarea managerilor din industrie pentru viitor

Totusi, managerii nu sunt foarte optimisti. Indicatorul global de incredere in activitatea viitoare (media asteptarilor privind volumul comenzilor, productia si preturile incasate de firme) a scazut usor de la 64 de puncte in februarie la 62 in martie.

Simpla crestere a cererii curente nu pare a fi suficienta pentru a crea asteptari favorabile fata de evolutia activitatii industriei in lunile urmatoare. Managerii se tem ca cererea va continua sa fie volatila, resursele pentru investitii vor ramane limitate, iar industria nu va avea forte proprii suficiente pentru o crestere durabila.

Barometrul este realizat de IRSOP si SNSPA Facultatea de Management pe un esantion de 307 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste noua angajati din Romania, care genereaza aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor in intervalul 21-25 aprilie 2016.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri