Seful delegatiei FMI in Romania, Reza Baqir, a declarat, vineri, ca impactul asupra bugetului al tuturor masurilor promise de PSD in campania electorala ar fi echivalent cu 5,5% din Produsul Intern Brut.

“Vrem sa va aratam niste calcule, care sunt niste calcule ilustrative care arata impactul asupra deficitului bugetar daca vor fi adoptate toate masurile anuntate inainte de alegeri. Daca toate masurile din programul de guvernare vor fi adoptate, pe langa legea salarizarii unitare, si aici ma refer la masurile care se refera la reducerea contrbutiilor sociale, reducerea cotei TVA, dividendele de la intreprinderile de stat si TVA zero la imobiliare, impactul in perioada 2017-2020 ar fi un cost suplimentar de 5,5 % din PIB”, a spus seful delegatiei FMI in Romania, potrivit News.ro.

In 27 ianuarie, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care companiile controlate de stat si regiile autonome sunt obligate sa aloce pentru dividende cel putin 90% din profitul net realizat anul trecut. Banii ar trebui, insa, sa ajunga la Fondul Suveran de Investitii pe care Guvernul intentioneaza sa il infiinteze in urmatoarele luni.

Masura are ca efect, pe de o parte, reducerea incasarilor la bugetul de stat, prin transferul dividendelor, care pana acum alimentau bugetul, catre noul fond, si pe de alta parte scoaterea unor cheltuieli din buget.

Totusi, reprezentantul FMI a precizat ca eventualele efecte pozitive ale masurilor asupra economiei nu au fost luate in calcul, deoarece estimarea exacta a efectelor este imposibila.

"As vrea sa precizez ca aceste estimari nu iau in calcul efectele de runda a doua, prin care inteleg ca, intr-o oarecare masura, relaxarea fiscala si stimularea acitvitatii economice vor creste dimensiunea econimiei, deci vor creste si veniturile la buget. Motivul pentru care nu am introdus efectele de runda a doua este ca nu putem face o estimare corecta a acestora decat atunci cand vom cunoaste intregul pachet", a explicat Baqir.

Seful delegatiei FMI a avertizat ca Romania nu mai are spatiu bugetar pentru alte reduceri de impozite si taxe.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri