Firmele din zona de vest a Romaniei au cele mai mari intarzieri la plata datoriilor, de 820 de zile de intarziere calculata pe ultimii 5 ani. Pe locurile urmatoare se afla Oltenia si Bucuresti-Ilfov. Pe judete, Oltul conduce intr-un top realizat de APS Romania, cu cele mai mari restante inregistrate de firme la plata datoriilor.

Compania, specializata in managementul investitiilor si creantelor, a realizat un studiu despre evolutia datoriilor persoanelor juridice din Romania in ultimii 5 ani, pe baza propriului portofoliu de creante.

Studiul analizeaza durata intarzierilor la plata, pe tara, pe regiuni si pe judete, evolutia ratei de succes a incasarilor pentru garantiile vandute in ultimii 5 ani, dar si modul in care a evoluat solutionarea datoriilor persoanelor juridice in aceasta perioada.

Astfel, in topul intarzierii la plata a datoriei pe regiuni, vestul tarii ocupa prima pozitie, cu o medie de 820 de zile de intarziere calculata pe ultimii 5 ani.

Regiunea de sud-vest, Oltenia, se situeaza pe locul al doilea in acest top, cu 767 de zile de intarziere, in timp ce firmele din zona Bucuresti-Ilfov ocupa locul al treilea, cu o medie de 731 zile de intarziere.

In ceea ce priveste topul pe judete, Oltul este pe primul loc la intarzieri, cu 905 zile de intarziere, urmat de Mehedinti, cu 886 de zile si de Arad, cu 874 de zile.

Bucurestiul ocupa un loc 10 in topul pe judete, cu o medie de 763 de zile de intarziere, calculata pe ultimii 5 ani.

Tot mai multe companii reusesc restructurarea

Totodata, insa, cresc constant si incasarile companiei pentru garantiile vandute in ultimii 5 ani, in 2016 sumele aproape dublandu-se fata de 2015.

”Ne-am imbunatatit permanent capacitatea de colectare a datoriilor companiilor, iar ceea ce ne bucura foarte mult este cresterea numarului de restructurari de succes si refinantari din ultimii ani, in paralel cu scaderea numarului de vanzari in proceduri legale”, spune Robert Machidon, director general, APS Romania.

Astfel, procentul restructurarilor si refinantarilor din totalul creantelor solutionate a crescut constant de la un an la altul din 2012 si pana in prezent, in 2016 acesta urcand la 38% din total, fata de 31% cat reprezentase cu un an inainte.

”Conditiile de finantare erau foarte diferite in 2008 fata de cele actuale, astfel incat refinantarea a devenit o procedura viabila in prezent, castigatoare pentru ambele parti. Am aplicat procedura recent si in cazul unui hotel de 3 stele din Bucuresti, acesta fiind doar ultimul dintre cazurile refinantate in 2017. Zonele noastre de interes sunt activele valoroase si lichide, de tipul mall-urilor, hotelurilor, ansamblurilor rezidentiale”, a mai spus Machidon.

Platile voluntare sunt in crestere

In acelasi timp, au crescut si platile voluntare sau angajamentele de plata, de la 4% in 2015, la 5% in 2016 si la 7% in primul trimestru din acest an. Vanzarile in procedura legala au scazut de la un maxim de 90% din total inregistrat in 2012, la doar 55% in primul trimestru din 2017.

”Anul trecut am avut o crestere spectaculoasa a numarului de creante corporate administrate, dupa cumpararea unui portofoliu important de NPL-uri de pe piata romaneasca, astfel ca, de la aproximativ 7400 cate administram in 2015, am ajuns sa administram peste 17.000 de creante in 2016”, mai precizeaza Robert Machidon.

Compania are in plan achizitii si anul acesta, avand in vedere ca exista cateva banci pe piata care nu si-au scos inca la vanzare portofoliile de credite neperformante. “Ne vom concentra aproape exclusiv pe creante ale persoanelor juridice”, mai anunta directorul general al APS Romania.

La finalul lui 2016, compania gestiona, in Romania, 41 de portofolii de imprumuturi neperformante, totalizand un numar de peste 550.000 de creante, cu o valoare nominala de peste 3,4 miliarde de euro. Peste 80% din portofoliile administrate de APS Romania sunt creante ale persoanelor juridice.

Sursa foto: Mircea Dragos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri