Romania are un decalaj de dezvoltare de 7-10 ani fata de alte tari din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Polonia, Slovacia, Ungaria sau Cehia si de 35 de ani fata de media tarilor din OECD. Mai mult, decalajele de dezvoltare sunt destul de adanci si in interiorul tarii, intre regiuni si chiar intre orasele principale si cele secundare, reiese dintr-un raport al Bancii Mondiale.

Potrivit realizatorilor studiului, Romania are nevoie ca atat Bucurestiul, cat si orasele secundare sa fie dinamice in perioada urmatoare, pentru ca acestea vor determina dezvoltarea economiei romanesti in viitor.

„Cu toate acestea, Romania are inca multe de facut, pentru ca are cel de-al doilea cel mai mic PIB pe cap de locuitor din UE dupa Bulgaria - cu 15.200 de euro/locuitor in 2014, reprezentand doar 55% din media UE (in crestere de la 41% in 2007)”, se mentioneaza in raport.

Diferente uriase de dezvoltare intre regiuni

Din perspectiva teritoriala, toate regiunile Romaniei au raportat o crestere semnificativa a PIB intre anii 2000 si 2014. „Cu toate acestea (...) diferenta de dezvoltare dintre cele mai dinamice regiuni din Romania si regiunile mai putin dezvoltate (ramase in urma) sa adancit, in ciuda alocarii celor aproximativ 7 miliarde de euro din fonduri UE pentru coeziune regionala in perioada de programare 2007-2013. PIB-ul pentru Regiunea Bucuresti-Ilfov (cea mai dinamica din tara) depaseste in prezent media UE-28 cu 29%, in timp ce cea mai saraca regiune din tara (si cea de-a 4-a cea mai saraca din UE) ajunge doar la 35% din media UE-28”, se mai arata in raport.

In ceea ce priveste decalajele de dezvoltare dintre orasele principale si cele secundare, Banca Mondiala le-a analizat din perspectiva indicatorului PIB/cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare.

Astfel, daca in orasele principale indicatorul se apropie de 40.000 de euro, in cele secundare este la nivelul mediei pe tara, aproximativ 15.000 de euro/cap de locuitor.

Decalaje similare se mai regasesc doar in tari precum Slovacia (de peste 30.000 de euro), Belgia (25.000 de euro) si Olanda (20.000 de euro), insa cel putin in ultimele doua tari valorile comparate sunt mult mai mari.

Cate orase are Romania in top 100 european?

Pentru recuperarea decalajelor, atat fata de celelalte tari, cat si pe plan intern, Romania trebuie sa detina orase puternice si competitive, subliniaza Banca Mondiala.

„Daca economia romaneasca vrea sa concureze cu economiile occidentale, orasele sale secundare trebuie sa devina mai puternice. In prezent, niciunul dintre orasele secundare ale Romaniei nu se numara printre cele mai mari 100 de orase din UE, din punct de vedere economic. Poate ca Bucurestiul are un PIB pe cap de locuitor mai mare decat cel al Romei, Madridului sau Berlinului, dar Germania si Franta, cele mai mari doua economii ale UE, au fiecare zece orase printre primele 100 cele mai mari din UE. Marea Britanie, a treia economie din UE, are noua dintre orasele sale printre primele 100 din Uniune", se mai arata in raport.

In plus, in raport se mentioneaza faptul ca, in Romania, cele mai mari 8 orase cumuleaza aproximativ 22% din populatie si genereaza aproximativ 53% din PIB-ul tarii.

„Cand privim zona de influenta a celor 8 poli de crestere (in acest caz la o ora distanta de mers cu masina), forta acestora devine si mai evidenta. Astfel, zonele respective cumuleaza in jur de 50% din populatia Romaniei si genereaza aproximativ 75% din veniturile firmelor din tara. (...) Insa in UE, orasele primare si secundare cumuleaza in jurul a 10% -30% din populatia tarii si au generat aproximativ 50% -70% din PIB”, se subliniaza in raport.

Sursa foto: ImageFlow / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri