Romania va beneficia, in anii urmatori de fonduri nerambursabile in valoare de 17,4 milioane de dolari, prin programul Fondului Global de Mediu (GEF), a declarat ministrul mediului, Sulfina Barbu.
"Este cel de-al doilea an de derulare a programului in Romania, pana acum fiind finantate 35 de proiecte. Cele cinci domenii dezvoltate de GEF sunt conservarea biodiversitatii, reducerea schimbarilor climatice, protectia apelor internationale, managementul durabil al terenurilor si reducerea impactului poluantilor organici", a spus Sulfina Barbu, citata de NewsIn.

Printre programele derulate se numara doua de biodiversiate (Parcurile Nationale Macin si Piatra Craiului), precum si altele doua privind schimbarile climatice pentru reducerea emisiilor de gaze.

De asemenea, mininistrul a anuntat ca in urma implementarii programului in valoare de 10,8 milioane de dolari pentru controlul poluarii in agricultura si a descarcarilor nitratilor in Dunare si Marea Neagra de la Calarasi s-a decis extinderea lui la nivel national, mai exact in 265 de localitati vulnerabile la poluarea cu nitrati. Costurile pentu programul national se vor ridica la 50 de milioane de dolari, bani obtinuti dintr-un imprumut de la Banca Mondiala, prin programul GEF precum si din bugetul Ministerului Mediului.

"Potrivit Raportului Global al Dezvoltarii Umane, pe care mi l-a dat Excelenta Sa ambasadorul ONU Soknan Han Jung, s-a constatat o deficienta in ceea ce priveste retelele de alimetare cu apa in mediul rural. Aici oamenii continua sa se alimenteze din puturi. in perioada 2007-2013 vom avea fonduri de 4,5 miliarde de euro de la UE, care trebuie sa fie absorbite si care vor fi folosite in managementul apei si protejarea mediului", a spus ministrul mediului.

Raportul Global al Dezvoltarii Umane pe 2006 arata ca din perspectiva indicelui dezvoltarii umane Romania a urcat cu patru locuri, de la 64 la 60, trecind de la grupul tarilor cu dezvoltare umana medie in grupul celor cu dezvoltare umana ridicata.

Programul GEF, de granturi mici, se adreseaza organizatiilor neguvernamentale si comunitatilor locale, oferind granturi de pana la 50.000 de dolari pe proiect. Acestea trebuie sa asigure o cofinantare de 50% din alte surse decat GEF. Pana in prezent, au fost finantate aproximativ 5.000 de proiecte in peste 85 de tari. in urma aplicarii acestor programe s-a constatat ca utilizarea eficienta a unor sume relativ mici de bani de catre comunitatile locale conduce la imbunatatirea semnificativa a traiului oamenilor si a mediului in care traiesc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri