Agricultura si serviciile, in special cele financiare, vor fi motoarele cresterii economiei romanesti in 2007, a declarat Varujan Vosganian, ministrul economiei, la Forumul organizat de Euromoney la Viena.
"Vom avea o crestere in agricultura deaorece incep sa se vada consecintele industrializarii acesteia, ale programelor Sapard si Fermierul, spune Vosganian, citat de NewsIn. Serviciile vor creste masiv in viitorii ani, in special cele bancare. Cresc piete financiare si retailul. Creditele ipotecare vor antrena dezvoltarea constructiilor, ca sa exemplific de ce serviciile bancare sunt un motor al PIB-ului, a spus minsitrul economiei.

"In 2013, ar trebui ca suma activelor bancare din Romania sa fie egala cu valoarea produsului intern brut (PIB), iar capitalizarea bursiera sa reprezinte o treime din PIB, a mai precizat Vosganian.

Guvernul Romaniei si-a propus obiectivul de a reduce deficitul comercial enorm cu Rusia, care a atins anul trecut trei miliarde dolari, suma care reprezinta 3% din produsul intern brut (PIB). "Nu exportam mai nimic in Rusia si trebuie sa echilibram deficitul comercial. Vom cauta sa gasim solutii pentru a sprijini exporturile acolo. Ne gandim sa exportam in spatiul rusesc mobiler si produse alimentare prelucrate, a spus ministrul economiei.

O alta prioritate a guvernului o constituie lansarea unor relatii comerciale cu marile state din zona asiatica, India, China sau Japonia. Ministrul economiei spune ca trebuie identificate posibilitatile de export in tarile din Orientul indepartat. "Nu stim ce se poate exporta acolo. Poate camioane, masini trebuie sa aflam, a completat acesta.

Piata romaneasca va suferi presiuni inflationiste pana la adoptarea euro

Varujan Vosganian crede ca piata romaneasca va face fata unei presiuni inflationiste pana la momentul adoptarii monedei unice europene, deoarece preturile vor avea tendinta sa se egaleze cu cele din restul statelor membre.

"Vom avea probleme cu inflatia in urmatorii ani. Daca facem raportul dintre paritatea medie a puterii de cumparare euorpene si cea romaneasca, constati ca preturile medii in Europa sunt duble. De aici, deducem ca va exista o presiune de crestere a preturilor pe piata romaneasca, a spus Vosganian. Cand treci la euro, nu se mai poate sa ai un pret al painii la Bucuresti de trei ori mai mic decat la Paris. Se vor mai mentine diferente de preturi, evident, dar tendinta de egalare cu nivelul mediu european va exista, a spus ministrul economiei.

Deficitul de cont curent nu va scadea semnificativ in urmatorii ani si Romania va avea nevoie de investitii straine masive pentru a echilibra economia din acest punct de vedere, a mai precizat ministrul economiei la Formului Euromoney de la Viena.

El a spus ca guvernul pregateste, pentru a pune pe masa de lucru a parlamentului, la reluarea sesiunii, un proiect de lege a investitiilor straine. Acest proiect de lege va defini investitiile strategice, sectoriale si regionale.

"Va trebui sa tinem cont de codul de conduita in afaceri al Uniunii Europene. Dupa ce finalizam legea ne vom confrunta cu Uniunea Europeana. Daca facem o lege buna, ei nu vor avea obiectii, a spus Vosganian, care a evocat o lege similara din Grecia, ce da posibilitatea statului sa returneze partial investitiile strategice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri