Ministrul Agriculturii, Dan Motreanu, propune reducerea in trei etape a accizelor la motorina folosita in agricultura, pana la 100% in septembrie 2008, dupa ce guvernul a aprobat cadrul legal pentru marcarea fiscala si colorarea motorinei si a kerosenului
"Reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura nu era posibila daca nu se stabilea o diferentiere a motorinei folosita strict pentru agricultura. Dupa decizia de ieri (n.r. miercuri) a Guvernului este posibila aplicarea unei reduceri de la 1 septembrie 2007", a declarat pentru NewsIn, ministrul agriculturii Dan Motreanu.

Motreanu propune reducerea in trei etape a accizei standard la motorina de 259,9 euro la 1.000 de litri: cu 33% de la 1 septembrie 2007 (ceea ce ar insemna accize de 180 de euro/1.000 litri), cu 66% de la 1 aprilie 2008 (100,7 euro/1.000 litri) si cu 100% de la 1 septembrie 2008 ( 21 de euro/1.000 litri). "Am propus Ministerului Economiei sa reduca cu 33% accizele la motorina, de la 259,9 euro/ 1.000 de litri cat este in prezent, la 180 de euro/ 1000 de litri, de la 1 septembrie 2007", a spus Motreanu.

Guvernul a stabilit in sedinta de miercuri marcarea fiscala comuna si colorarea motorinei si a kerosenului. De asemenea, s-a stabilit ca pana la 1 august 2007, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) sa emita un ordin referitor la metodologia de marcare si colorare a acestor produse.

Ministerul Economiei a elaborat deja acest proiect, suspus dezbaterii publice, conform caruia motorina utilizata pentru agricultura ar putea sa fie marcata cu rosu, prin utilizarea colorantului solvent red 19. Aceasta masura este valabila pentru motorina si kerosenul pentru care se practica un nivel redus al accizelor.

Pentru motorina scutita de la plata accizelor va fi folosit un colorant albastru ( solvent blue 35). Proiectul MEC prevede ca este interzis transferul intre antrepozitele fiscale a motorinei si a kerosenului marcate. Aceste prevederi ar putea intra in vigoare, potrivit MEC, de la 1 septembrie 2007.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a decis la sfarsitul lunii februarie sa subventioneze cu un leu fiecare litru de motorina destinata lucrarilor agricole de primavara. Practica subventionarii agriculturii, prin diminuarea accizei pentru motorina, este uzuala in Uniunea Europeana si acceptata de legislatie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri