Romania se afla pe ultimele locuri alaturi de Ucraina, Uzbekistan si Belarus, intre 178 de tari evaluate in raportul Bancii Mondiale, \"Doing Business 2008\", din punctul de vedere al numarului de plati necesare pentru taxele si impozitele datorate in timpul unui an, care insumeaza 96 de operatiuni.
Romania ocupa, totodata, ultimul loc printre cele 17 state din Europa de Est alaturi de care este analizata in raport si locul 175 la nivel mondial. Expertii Bancii Mondiale arata ca numarul mare al platilor din timpul unui an se reflecta intr-o diminuare a numarului de companii, precum si a numarului de afaceri nou infiintate dintr-o tara, anunta NewsIn.

Numarul de operatiuni pentru plata taxelor si impozitelor este unul dintre cele trei criterii luate in considerare la capitolul Plata taxelor din raportul "Doing Business 2008", alaturi de timpul alocat intr-un an pentru plata taxelor si ponderea acestora in profitul anual.

Pe primul loc intre cele 178 de tari analizate, cu cel mai redus numar de plati pe an, insemnand doar doua operatiuni, se afla Suedia, iar dintre tarile din Europa de Est, cea mai eficienta administrare fiscala din aceasta perspectiva este in Letonia, unde sunt necesare sapte operatiuni.

In schimb, in functie de numarul de ore care trebuie alocate pentru plata taxelor, Romania se inscrie intre primele cinci state est-europene, cu 202 ore anual (peste opt zile), pe prima pozitie fiind Estonia cu 81 de ore, iar pe ultimul loc Cehia cu 930 de ore. Emiratele Arabe Unite conduc clasamentul mondial, cu un numar total anual de numai 12 ore destinate platii taxelor.

Al treilea criteriu ia in calcul procentul din profit reprezentat de taxe. Raportata la profit, rata taxelor variaza in Europa de Est de la 31,6%, in Muntenegru, la 55,1%, in Ungaria. Romania se plaseaza a unsprezecea intre cele 17 state din Europa de Est, cu 46,9%. Cea mai mica pondere a taxelor in profit, la nivel mondial, este in Vanuatu, de numai 8,4%.

Raportul "Doing Business 2008" a facut aceasta evaluare prin chestionarea contabililor din cele 178 de tari si inregistrarea numarului de taxe pe care trebuie sa le plateasca o companie, precum si costurile administrative impuse de acestea.

Raportul concluzioneaza ca tarile sarace au tendinta de a folosi companiile ca surse de colectare a veniturilor publice, in timp ce tarile bogate impun taxe scazute si sisteme de administrare tot mai simplificate, reusind totodata sa adune sume mai mari din taxe.

Din punctul de vedere al taxarii, o treime dintre cele 178 de state au facut reforme in 2006-2007, cea mai populara modalitate de reformare fiind reducerea taxelor si a contributiilor, urmata de scaderea numarului de taxe platite si de simplificarea procedurilor de plata prin introducerea declaratiilor si platilor on-line.

Potrivit raportului, Bulgaria a reusit sa faca cele mai numeroase reforme fiscale in 2006-2007 prin reducerea cotei de impozit pe profit de la 15% la 10%, precum si a contributiilor cu 7%.

Reformele in Europa de Est au avut la baza nevoia acestor state de a concura cu economiile mult mai dezvolate din statele vechi ale Uniunii Europene, sustine Banca Mondiala, precizand ca masurile de reforma din Est au pus totodata presiune asupra Occidentului care a trebuit sa aiba o pozitie similara.

Reformele fiscale sunt insotite, potrivit raportului, de dezbateri politice care oscileaza intre tentatia de a reduce taxele pentru a atrage voturi si necesitatea de a obtine venituri mai mari, implicit prin mentinerea sau majorarea taxelor, si, in consecinta, dezaprobarea electoratului.

Banca Mondiala enumera patru tipuri de reforme fiscale de succes, realizate incepand din 2005, in 65 de tari: introducerea declaratiei on-line, reducerea numarului de taxe aplicate pentru un domeniu impozabil (cum ar fi venit sau proprietate), simplificarea administrarii fiscale, reducerea nivelului taxelor sau largirea bazei impozabile. Raportul constata ca patru state din cele 65 de tari au aplicat masuri de reforma an de an, din 2005 pana in prezent, respectiv Albania, Bulgaria, Mexic si Moldova.

Raportul "Doing Business 2008", realizat de Banca Mondiala si IFC, este la a cincea editie si studiaza zece domenii: deschiderea unei afaceri, obtinerea autorizatiilor si avizelor, angajarea fortei de munca, inregistrarea proprietatii, obtinerea creditelor, plata taxelor, protejarea investitorilor, contractele si inchiderea unei afaceri. In functie de aceste criterii, raportul evalueaza contributia unui stat la imbunatatirea mediului de afaceri. Tarile din Europa de Est si din fosta Uniune Sovietica, alaturi de o serie de state din zona emergenta, inclusiv China si India, au facut cele mai multe reforme in mediul de afaceri, in 2006-2007, potrivit raportului. Pe primul loc in clasamentul din acest an se situeaza Egipt.

Romania face parte din grupul tarilor din Europa de Est alaturi de: Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria.

Potrivit raportului emis anul trecut, "Doing Business 2007", Romania a ocupat locul doi in lume datorita reformelor realizate in sprijinul mediului de afaceri.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri