Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat ca pana in anul 2014 va fi mentinut programul anuntat privind varsta de pensionare, astfel incat femeile ar urma sa iasa la pensie, la acea data, la 60 de ani, iar barbatii la 65 de ani.
"Pana la 1 ianuarie 2014 nu se vor opera modificari fata de ce este stabilit prin legea 19/2001. Este destul de greu de declarat in acest moment daca varsta de pensionare va ajunge la 70 de ani in 2050", a mai spus Sarbu, intrebat daca Guvernul ia in considerare majorarea varstei de pensionare, potrivit unui raport recent al Bancii Mondiale.

El a adaugat ca o decizie de asemenea anvergura trebuie luata cu mult timp an inainte de data intrarii sale in vigoare, intrucat fiecare om trebuie sa stie cu multi ani inainte la ce varsta se va pensiona, scrie NewsIn.

In ce priveste legea unica a pensiilor, Sarbu a precizat ca aceasta masura va fi avuta in vedere dupa ce va fi finalizata legea unica a salarizarii in sistemul bugetar.

Banca Mondiala nu recomanda pensionarea la 70 de ani, ci reformarea sistemului de pensii

Banca Mondiala nu recomanda Guvernului Romaniei sa ridice varsta de pensionare la 70 de ani, ci sa-si reformeze sistemul de pensii si piata financiara, pentru a oferi pensii de limita de varsta sigure din punct de vedere economic, potrivit unui comunicat transmis de institutie.
Estimarile pentru anul 2050 arata ca sistemul de pensii din Romania va avea deficite in crestere, daca executivul nu va lua masurile necesare pentru sustenabilitatea acestuia.

Drept urmare, daca nu va fi abordata problema imbatranirii populatiei, aceasta va pune in pericol siguranta economica si bunastarea pensionarilor, se arata in comunicatul Bancii Mondiale.

"Simularile arata ca, daca toti ceilalti parametri ai schemei de pensii sunt pastrati neschimbati, iar cresterea varstei de pensionare este aleasa ca singura masura de abordare a deficitului fiscal, atunci varsta de pensionare va trebui sa creasca, atingand nivele dramatice – 70 de ani – pentru ca sistemul de pensii sa devina sustenabil din punct de vedere fiscal, fara a fi nevoie de transferuri de la bugetul de stat", a atentionat Banca Mondiala.

Potrivit comunicatului, raportul analizeaza mai multe optiuni de ajustare a beneficiilor sau a regulilor de indexare a acestora, care, singure sau in combinatie, pot fi folosite in abordarea sustenabilitatii fiscale a sistemului de pensii, ce se deterioreaza, si protejarea sigurantei economice a pensionarilor.

"Studiul nu recomanda nici un fel de masura si lasa la latitudinea Guvernului Romaniei sa aleaga 'combinatia de masuri' dintre optiunile existente, in abordarea sustenabilitatii sistemului de pensii", arata Banca Mondiala.

Institutia financiara internationala atentioneaza, de asemenea, ca impactul crescand al crizei financiare mondiale sporeste necesitatea ca tarile din Europa Centrala, de Est si Sud, inclusiv Romania, sa contracareze pericolul intrarii in incapacitate de plata a pensiilor catre pensionarii actuali si viitori si sa nu regreseze in privinta reformelor facute in ultimii zece ani.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri