Salariile din sistemul bugetar mai mari decat cel al presedintelui Romaniei nu vor mai creste pana in 2015, iar cel mai mare salariu va fi de cel mult 15 ori mai mare decat al unui debutant, peste sase ani, au declarat surse guvernamentale.
"Raportul intre salariul de baza minim pe economie si salariul de baza maxim al personalului platit din fonduri publice va creste, astfel incat acesta sa se apropie de practicile europene, respectiv 1 la 15, iar implementarea noului sistem de salarizare se va realiza intr-un termen de cinci ani, prin cresteri salariale diferentiate, Legea urmand sa intre in vigoare in anul 2010", se arata in documentul obtinut de NewsIn, ce contine principiile care vor sta la baza legii unitare de salarizare a angajatilor din sistemul bugetar, ce urmeaza a fi analizat de reprezentantii Cabinetului Boc.

"Astazi vor fi adoptate principiile care vor sta la baza legii unice de salarizare si cele noua criterii de definitivare a functiilor in sistemul bugetar, respectiv nivelul studiilor si competente; importanta sociala a muncii; complexitatea si diversitatea activitatilor; responsabilitatea si impactul deciziilor; expunere la factori de risc; incompatibilitati si conflicte de interese; dificultatea activitatilor specifice; sfera de relatii - interactiunea cu factorii externi si conditiile de acceptare pe post", a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

Oficialul din Ministerului Muncii a tinut sa precizeze ca Executivul nu va lua miercuri in discutie documentul ce stabilea ca un conferentiar universitar sa fie echivalentul unui colonel din armata, iar profesorul de gradul I sa fie egal cu un capitan, afirmand ca acel material a fost deja prezentat in Guvern in cursul saptamanii trecute "doar in ideea de a comunica stadiul discutiilor cu sindicatele".

Potrivit notei comune elaborate de Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor, obtinuta de NewsIn, "salariul de baza va deveni principalul element al castigului salarial si se va realiza prin includerea in salariul de baza a unor sporuri care au un caracter general".

Documentul mai prevede, in acelasi timp, ca "majorarile salariale necesare realizarii acestui obiectiv (raportul de 1/15 intre salariul minim si cel maxim n.r.) sa aiba in vedere indicatorii macroeconomici si evolutia indicatorilor sociali".

Reprezentantii Ministerului Muncii au precizat pentru NewsIn ca este nevoie de o prelungire a termenului privind aplicarea acestei legi pana in 2015, "avand in vedere conjuctura economica defavorabila din 2009 si 2010".

"Termenul limita stabilit initial, respectiv 2013, va fi prelungit cu doi ani, iar pentru a se ajunge la raportul de 1/15 intre cel mai mic si cel mai mare salariu, trebuie ca salariile mai mari decat cel al presedintelui sa stea pe loc", au mai spus sursele citate.

Totodata, "constructia noului act normativ va urmari ca, la trecerea de la actualul sistem de salarizare la noul sistem de salarizare, nici o persoana sa nu inregistreze o diminuare a salariului brut de care beneficiaza potrivit actualelor reglementari".

Valentin Mocanu mai spune ca termenul pana la care trebuie finalizata Legea unica de salarizare a personalului bugetar este sfarsitul sesiunii parlamentare, iar Legea ar putea intra in dezbaterea Parlamentului in luna septembrie, astfel incat sa fie aplicata incepand cu 1 ianuarie 2010.

Mai devreme, vicepremierul Dan Nica a precizat ca cel mai mare salariu al unui angajat din sistemul bugetar va fi de cel mult 15 ori mai mare decat cel mai mic salariu platit de la buget si ca partidele de guvernamant isi doresc ca proiectul Legii salarizarii unice in sectorul de stat sa produca efecte din anul 2010.

Nica a afirmat ca speculatiile aparute in privinta sistemului de echivalare a functiilor nu au un fundament real. "Echivalarea functiilor se va face pe principiul unei salarizari care sa respecte competenta, profesionalismul si ierarhia sociala", a mai spus vicepremierul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri