Laszlo Diosi, seful susidiarei locale a OTP Bank, primul bancher care avertiza inca din 2008 ca economia Romaniei va intra in recesiune si consumul va scadea drastic, si-a recapatat optimismul. El considera ca Romania inca are cel mai bun potential de crestere din regiune pentru urmatorii 10 ani.
"Criza financiara va avea efecte puternice si pe plan local, astfel incat in 2009 vom vorbi de recesiune si in Romania, iar impactul va fi puternic la nivelul economiei reale, prin scaderea consumului" explica seful OTP Bank Romania, Laszlo Diosi, intr-un interviu acordat wall-street.ro in octombrie 2008.

In acea perioada toti economistii, analistii, bancherii si politicienii refuzau sa asocieze cuvantul "recesiune" cu viitorul economiei romanesti.

Prognoza sa de atunci a fost confirmata de realitate, iar economia Romaniei a intrat in recesiune la inceputul lui 2009. Dupa un avans de 7,3% din PIB in 2008, economia Romaniei s-a prabusit cu 7,1% in 2009, desi initial s-a spus ca nu o sa fim afectati de criza, iar in 2010 declinul economic s-a redus la 1,3% din PIB.

“O recesiune in Uniunea Europeana se va resimti si pe plan local. Dupa o perioada lunga de cresteri mari ale economiei, recesiunea va cuprinde si Romania, insa daca viitorii guvernanti vor reactiona responasbil, situatia isi va reveni. In mediul de business, IMM-urile vor suferi cel mai mult, iar multinationalele vor gasi mereu o solutie de salvare”, declara Diosi in 2008.

Seful OTP Bank Romania a explicat astazi, intr-un interviu acordat wall-street.ro, ca, desi semnalele care au indicat recesiunea au fost usor de identificat, nu s-a asteptat ca impactul contractiei sa fie atat de puternic si de lung. Economia romaneasca a stat doi ani in recesiune, timp in care consumul s-a prabusit, piata imobiliara s-a blocat, iar bancherii au vazut cum profiturile lor s-au transformat peste noapte in provizioane si pierderi.

"A fost usor sa prognozez recesiunea pentru ca toate semnalele de pe plan intern indicau o singura directie: Corectie! Si, din nefericire, semnalele de pe plan international impingeau corectia spre criza. (...) Nu am crezut insa ca recesiunea o sa dureze atat de mult. Tinand cont de baza macroeconomica puternica a Romaniei si de piata interna mare, am crezut ca o sa vedem cresterea din a doua jumatate a lui 2010", afirma Laszlo Diosi.

In opinia sa, cel mai dur moment al recesiunii a fost in august 2010, cand au fost taiate salariile bugetarilor cu 25% si majorata cota TVA de la 19% la 24%, iar masurile de austeritate au schimbat starea de "relativa stabilizare" intr-o criza si mai adanca.

"Am redevenit optimist (n.r. - fata de evolutia economiei) din toamna anului trecut. Piata aceasta inca are cel mai bune oporturinitati de crestere si de calitate din regiune pentru urmatorii 10 ani", a declarat Diosi.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat saptamana trecuta iesirea tehnica din recesiune dupa ce Produsul Intern Brut a urcat in primul trimestru din 2011 cu circa 0,6% fata de ultimele trei luni ale anului trecut si cu 0,3% fata de perioada similara din 2010. Totusi, desi Romania a iesit din recesiune, inca nu a iesit din criza.

"Intrarea in criza a fost un drum lung (intai a fost criza de lichiditate, apoi cea a economiei reale, a bugetului, a portofoliilor de credite si, in final, cea sociala), iar iesirea o sa se faca pe acelasi drum. Criza de lichiditate a fost deja depasita la mijlocul lui 2009, economia reala a inceput acum sa creasca, bugetul este sub control, iar creditele neperformante au atins punctul maxim si vor incepe sa scada curand. Insa, ca rezultat al tuturor evolutiilor, criza sociala se va termina abia in 2012", considera seful OTP Bank Romania.

OTP Bank Romania a inregistrat anul trecut o pierdere in valoare de 23,2 milioane de euro, pe fondul unei triplari a provizionelor constitutile pentru creditele neperformante, pana la circa 58 de milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri