Guvernul va elabora "coduri etice" de administrare a fondurilor de pensii private sau facultative, pe care le va aplica pana in 2013 in incercarea de a creste gradul de incredere al populatiei in administratorii fondurilor si a asigura transparenta utilizarii banilor aflati in gestiunea acestora, informeaza Mediafax.
Codurile vor fi elaborate de Casa Nationala de Pensii si implementate in perioada 2011-2013, releva un document guvernamental.

"Statul are responsabilitatea de a administra eficient siechitabil fondurile de pensii si asigurari sociale, cat si cele cu destinate speciala si de a imparti, de asemenea, responsabilitatea pentru modul in care se comporta companiile in care aceste fonduri investesc, ce produc acestea, cat si impactul lor asupra diverselor comunitati. Intrucat fondurile administreaza o buna parte din bunurile ce apartin societatii, este necesar ca cetatenii romani sa aiba incredere in modul de administrare a acestor fonduri", se arata in document.

Un alt argument invocat pentru introducerea unor astfel de coduri etice este acela ca increderea si legitimitatea acestor instrumente financiare sunt in mare parte construite pe transparenta investitiilor, a rezultatelor si a strategiei fiecarui fond.

"In acest sens se va actiona pentru adoptarea de coduri etice de administrare ale acestor fonduri, prin consultare publica extinsa si mediatizare pentru a asigura transparenta totala asupra modului de functionare a fiecarui fond, asigurarea de tratament egal pentru tot actonarii, asigurarea respectarii drepturilor tuturor actonarilor, inclusiv libera exercitare a dreptului de proprietare, asigurarea unor modele de compensare clar stabilite, rezonabile s orientate catre interesul actonarilor. De asemenea, se va urmari ca atat institutile statutului, cat s cele din sectorul bancar sa desfașoare activitat de informare transparenta a populatei privind serviciile oferite", releva documentul.

Fondurile de pensii private obligatorii si facultative au inregistrat, anul trecut, un profit net cumulat de 448,1 milioane lei (106,4 milioane euro), in crestere cu 61% fata de 2009. Niciunul dintre cele 22 de fonduri de pensii private nu au inregistrat pierderi in anii 2009 sau 2010.

Pe Pilonul II (pensii private obligatorii) sunt prezenti noua administratori, in timp ce segmentul Pilonului III (pensii facultative) numara 13 fonduri.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri