Titlurile fondurilor pe actiuni au crescut in aceasta luna cu peste 8%, depasind randamentul depozitelor bancare pe un an de zile
In luna ianuarie, cel mai bun randament l-au avut titlurile fondurilor pe actiuni. Se remarca fondul Active Dinamic, cu un randament de 9,98%, urmat de Intercapital cu 8,88%, si de BT Maxim, cu 8,83%. In topul celor mai rentabile 10 fonduri mutuale pe aceasta luna mai gasim Omninvest, cu o crestere de 8,68%, KD Maximus, cu 6,41%, Capital Plus, cu 5,83%, Transilvania, cu 4,48%, BCR Dinamic, cu 4,38% si FCEx, cu 4,03%.

La polul opus avem titlurile fondului Fortuna Gold, care s-au majorat cu 0,08%, Tezaur, cu 0,15%, Vanguard Protector, cu 0,22%, Orizont, cu 0,24%. Nici cele doua fonduri monetare Simfonia 1 si Stabilo nu au inregistat cresteri prea bune, randamentul lor in ianuarie fiind de 0,20%, respectiv 0,31%.

Se cauta noi plasamente

Presedintele Societatii de Administrare a Investitiilor Romano-Americane (SIRA), Dorin Danescu, care administreaza fondurile Omninvest si FCEx, considera ca in 2006 va conta foarte mult, pentru ca titlurile fondurilor mutuale sa creasca, descoperirea de noi societati listate la BVB care au rezultate financiare bune si un pret mic pe actiune.

In momentul de fata, exista la categoria II a bursei societati mai atractive decit cele de la categoria I. De asemenea, pe fosta piata Rasdaq sint firme care au avut un profit bun in ultimii ani, au dat dividende, deci au un istoric. Dorim sa investim in aceste societati, zice Dorin Danescu. Anul trecut, Societatea de Administrare a Investitiilor Romano-Americane (SIRA) a obtinut randamentele cele mai mari la cele doua fonduri pe care le administreaza. Astfel, titlurile fondului pe actiuni Omninvest au avut cea mai mare crestere dintre toate fondurile pe actiuni, respectiv 54,28%, iar cele ale fondului pe actiuni FCEx s-au majorat cu 24,22% (tot cea mai mare crestere, dar dintre fondurile pe obligatiuni).

Fondurile pe actiuni, alternativa la depozitele bancare

Ne propunem sa mentinem FDI KD Maximus in topul randamentelor oferite de fondurilor deschise de investitii, ca alternativa realmente atractiva de plasament pentru investitorii romani. Tinta noastra o reprezinta obtinerea unui randament de aproximativ 25%, spune Ion Mincu Radulescu, presedintele KD Investments Romania, societatea care administreaza fondul pe actiuni KD Maximus. In 2005, randamentul fondului pe actiuni KD Maximus a fost de 23,92%.

Comparativ cu alte tipuri de plasamente (a se vedea valoarea depozitelor bancare ale populatiei), piata fondurilor deschise prezinta un potential extrem de ridicat de crestere. In prezent, exista 23 de fonduri mutuale, cele mai mari randamente fiind obtinute de fondurile pe actiuni, dar acestea au si cel mai mare risc.

In 2005, sint de remarcat prin cresterea inregistrata titlurile fondurilor Napoca, cu 38,70%, BCR Dinamic, cu 33,38%, Transilvania, cu 30,60%, Integro, cu 29,08%, Active Dinamic, cu 27,14%.

Ce trebuie sa stim despre fonduri

Fondurile pe actiuni reprezinta de regula plasamente financiare in actiunile societatilor listate la Bursa de Valori Bucuresti. Evolutia unui titlu la aceste fonduri este strins legata si influentata de evolutia BVB. Daca bursa merge bine, atunci si fondurile pe actiuni merg bine. In schimb, daca bursa merge prost, si aceste titluri vor avea o evolutie asemanatoare. Spre deosebire de jocul la bursa, unde avem nevoie de cel putin 1.000 RON pentru a juca, la fondurile de investitii putem plasa economii mult mai mici. Minimul fiind valoarea unui titlu, de regula 10 RON. Specialistii recomanda ca in fondurile pe actiuni sa investim 20-30% din valoarea totala a economiilor. Se pot investi sume de ordinul a 50 RON, 100 RON, 125 RON etc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri