Pentru solicitantii de credit care obtin castiguri si de pe urma drepturilor de autor, institutiile de credit nu au aceeasi unitate de masura. In alegerea bancii, clientul trebuie sa urmareasca daca aceasta ia in calcul 100% din venitul net inscris in contract sau daca este obligat sa inscrie acest contract la Administratia Financiara.
Dupa o lunga perioada in care bancile nu au luat in seama decat veniturile inscrise in cartea de munca, iata ca noile conditii de piata au facut ca, incet-incet, institutiile de credit sa-si asume mai multe riscuri si sa accepte si alte venituri, considerate la inceput mai putin stabile, precum cele obtinute din chirii, dividende sau drepturi de autor.

Masuri diferite

In ceea ce priveste drepturile de autor, desi exista banci care nu iau in calcul veniturile obtinute in urma acestui tip de contract, trebuie spus ca numarul acestora este foarte mic. Cele care recunosc drepturile de autor privesc insa un pic diferit problema.

Principala diferenta consta in faptul ca, in timp ce unele institutii de credit iau in calcul acest tip de venit in proportie de 100%, altele nu adauga la venitul global al solicitantului de credit decat 80% din castigul de pe urma drepturilor de autor. Iar in foarte putine cazuri, chiar 75%. Un aspect important, in conditiile in care un venit mai mic cu cateva milioane iti va micsora limita de credit. Cu toate acestea, chiar daca unii bancheri iau in calcul intreg venitul, in unele cazuri ei solicita ca durata contractului sa fie mai mare decat cea a creditului, in caz contrar cele 100 de procente fiind diminuate pana la 70-80%. Insa, chiar daca aceasta conditie este indeplinita, exista unele banci pentru care acest contract nu are nici o valoare daca nu este incheiat pe o perioada nedeterminata.

Birocratie

Acest procent nu este insa singurul criteriu care trebuie luat in calcul in alegerea bancii. Si asta pentru ca exista un alt element, mult mai important, care poate atarna destul de greu in selectie. Birocratia. In cele mai multe cazuri, din pacate, bancile solicita ca acest contract sa fie inscris la Administratia Financiara de pe raza sectorului unde se afla domiciliul clientului. Fara aceasta dovada nici macar nu vei putea afla cam ce suma poti obtine. De cealalta parte, putine la numar insa, exista si banci care nu au aceasta pretentie si a caror mentalitate este mult mai occidentala. Important pentru ele este sa castige un client, client care este mult prea obosit de birocratia din Romania. In acest caz, tot ce are de facut clientul este sa prezinte contractul in original, impreuna cu copia dupa cartea de munca.

Printre bancile care iau in calcul veniturile obtinute din cesiunea drepturilor de autor se numara: BCR, BRD, Bancpost, HVB, Banca Romaneasca, Libra BanK, Volksbank.

10% impozit

- Castigurile obtinute de pe urma contractelor de drepturi de autor sunt impozitate cu 10%, cota ce se aplica venitului brut
- Calculul, retinerea si virarea acestui impozit se fac de catre platitorul de venit, iar termenul de virare la bugetul de stat este de pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul
- La sursa este retinut impozitul de 10%, iar la sfarsitul anului, impozitul se rotunjeste la 16%, dar nu la toata baza de impozitare, ci dupa ce a fost scazuta o deducere de 40%
- Persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor au obligatia depunerii declaratiei de venit pe anul 2005
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri