Aproape doua treimi dintre romani considera ca este bine "sa nu te intinzi mai mult decat ti-e plapuma", in timp ce doar 36% sunt de parere ca "cine nu risca, nu castiga", arata rezultatele unui studiu recent desfasurat la comanda Kruk Romania, companie de management al creantelor.
"La nivel declarativ, romanii au un apetit redus pentru risc si acest lucru este confirmat si de faptul ca aproape 80% dintre cei chestionati ar prefera «o prajitura azi, decat doua maine». De asemenea, aproape doua treimi dintre ei declara ca «nu e bine ca Anul Nou sa te prinda cu datorii, pentru ca iti merge prost tot restul anului», demonstrand astfel ca societatea romaneasca a pastrat si in istoria recenta o pronuntata cultura a rusinii. Cu toate acestea, rezultatele cercetarii calitative, realizate prin metoda Focus Grup in paralel cu sondajul online, arata ca, in ultimii ani, romanii - mai ales cei tineri - si-au schimbat radical perspectiva. Unul dintre cei intervievati (in varsta de 29 de ani) spune clar ca «in societatea moderna, plina de evenimente neprevazute, sa ai datorii reprezinta un fapt banal, la ordinea zilei»", arata antropologul Vintila Mihailescu (foto).

Primirea unei somatii de plata a starnit in majoritatea persoanelor cu datorii sentimente de jena si rusine (57%), in timp ce 27% dintre acestea s-au declarat enervate de astfel de notificari, iar 12% au ramas indiferente intr-o asemenea situatie, mai arata studiul comandat de Kruk Romania.

Aproape jumatate dintre respondenti (45%) sustin ca au ajuns sa fie somati sa achite datorii importante "din motive independente”: au ramas fara slujba, au avut un incident in familie etc. Aceasta tendinta de "externalizare a vinei” este mai mica la persoanele cu datorii, fata de cele care nu au datorii.

In acelasi timp, 15% din cei cu datorii considera ca si-au facut gresit socoteli la inceput si si-au spus "vom vedea”, in vreme ce peste 30% dintre romanii fara datorii cred ca una dintre principalele cauze pentru care ceilalti au acumulat debite restante este un calcul gresit facut atunci cand au apelat la un imprumut.

Pusi in situatia concreta de "datornici”, majoritatea celor intervievati se conformeaza si platesc cat pot de repede - peste 53%. De asemenea, aproape 57% dintre respondenti considera ca o firma de colectare a creantelor este, in primul rand, indreptatita sa negocieze cu persoana cu datorii o esalonare a platilor in rate. Cei mai multi – peste trei sferturi dintre cei intervievati - si-ar dori sa plateasca in rate, in cazul in care ar avea datorii.

"Asa cum au aratat toate cercetarile noastre de pana acum, persoanele cu datorii au ajuns in aceasta situatie din motive independente de ele – cel mai adesea, veniturile li s-au diminuat din cauza contextului economic actual. Constientizand aceasta situatie, am promovat de la inceputul activitatii noastre in Romania negocierea de rate convenabile pentru situatia in care se afla persoana cu datorii la un moment dat si semnarea angajamentelor de plata, venind in sprijinul acesteia", a declarat Tomasz Ignaczak, director general Kruk Romania.

Sondajul "Cum iti gestionezi datoriile” s-a derulat online, in perioada 29 aprilie – 7 mai 2013, pe un esantion de 7.106 respondenti cu varsta de peste 18 ani. Esantionul reproduce, din punctul de vedere al principalelor caracteristici, structura socio-demografica a populatiei utilizatorilor de internet din Romania.

In aceeasi perioada, cercetarea calitativa a fost realizata in Bucuresti, pe un numar de 20 de persoane, cu varste intre 20 si 50 de ani, prin metoda Focus Grup.

Compania a fost infiintata in anul 2007 de grupul Kruk – liderul pietei de management al creantelor comerciale din Polonia. Compania este specializata in managementul integrat al creantelor, avand clienti atat din sectorul financiar, cat si companii de servicii. Kruk a dezvoltat activitati de colectare a creantelor bancare, a creantelor companiilor de asigurari si leasing, operatorilor de telefonie fixa si mobila, cat si ale companiilor de distributie a bunurilor de larg consum.

Compania este, de asemenea, un jucator important pe piata achizitiei de portofolii de creante, in special de la banci.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »


Setari Cookie-uri