"Zona Euro a lasat in urma recesiunea, odata cu finalul lunii iunie din acest an", a afirmat Peter Brezinschek, seful Raiffeisen Research din cadrul Raiffeisen Bank International, la lansarea raportului "CEE - Focus Romania", si va cunoaste un avans economic mediu in urmatorii ani de peste 2%, coform estimarilor grupului bancar.

In aceeasi linie se inscrie si Romania, unde "industria si exporturile nete au ramas principalii factori de crestere a PIB, in timp ce cererea interna se mentine pe un trend scazut", apreciaza Ionut Dumitru (foto), economistul sef al Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal.

Contractia in activitatea de investitii a fost compensata de o crestere marginala a consumului. Scaderea importurilor (in special petrol si gaze naturale), a condus la echilibrare a balantei comerciale si la un excedent de cont curent, pentru prima data dupa 1990. Aceeasi contractie a importurilor a reprezentat si un motor de crestere a PIB, insa fara ajutorul agriculturii, dinamica productiei interne ar fi cunoscut in T2, de exemplu, cel mai prost trimestru de la sfarsitul anului 2011.

"Daca inainte de 2008 exista o avalansa de capital strain in Romania, in anii urmatori (2009 - 2013) economia a cunoscut conditii vitrege cu intrari mai putin semnificative de capital. Atat investitiile straine directe cat si creditele straine nete catre companiile locale sunt acum la un nivel redus.", a mai spus Ionut Dumitru. El a adaugat ca "impactul cresterii accizelor asupra inflatiei va fi limitat, de cel mult cateva puncte procentuale. In ceea ce priveste taxa pe constructiile speciale, fiscalitatea se va inaspri nu doar pentru companiile straine din Romania, ci si pentru cele romanesti.".

Exporturile si industria au cunoscut cea mai buna performanta in ultimii ani. In special exporturile din industria auto. Sectoarele care se bazau pe cererea interna au suferit cea mai mare contractie, preponderent in constructii.

"Ne asteptam ca ritmul de redresare economica sa cunoasca un ritm mai accelerat partea a doua a anului ca urmare a imbunatatirii cererii externe, un mediu mai proprice din punct de vedere al politicii monetare si a unei absorbtii tot mai mari de fonduri UE. Pentru intreg anul, recolta din sectorul agricol va juta la cresterea PIB cu 2,5%, fata de anul precedent", a afirmat Ionut Dumitru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri