Millennium Bank, subsidiara din Romania a grupului portughez Millennium bcp, si-a redus anul trecut pierderile la 5,9 milioane euro, fata de 24,1 milioane euro in 2012, datorita cresterii veniturilor si reducerii cheltuielilor operationale, potrivit Mediafax.

Venitul bancar al Millennium in Romania a urcat anul trecut cu 14%, de la 24,2 milioane euro la 27,7 milioane euro (122,2 milioane lei), datorita majorarii cu 21% a venitului net din dobanzi si cu 11% a incasarilor din comisioane, potrivit datelor anuntate marti de grupul portughez si subsidiara din Romania.

Cheltuielile operationale au fost reduse cu 17%, de la 34,4 milioane euro la 28,7 milioane euro (126,6 milioane lei), datorita masurilor de imbunatatire a eficientei in contextul mentinerii numarului de sucursale si reducerii numarului de angajati.

Numarul angajatilor bancii din Romania a scazut cu 77 anul trecut, de la 639 la 562, in timp ce numarul de sucursale a fost mentinut la 65, potrivit raportului Millennium bcp. Grupul precizeaza ca subsidiara din Romania a trecut pe profit operational in a doua jumatate a anului trecut pentru prima data de la intrarea in Romania, in toamna anului 2007.

"Rezultatele financiare de la finalul lui 2013 sunt cele mai bune raportate de Millennium Bank de la lansarea sa in Romania (...) Aceste rezultate se bazeaza pe cresterea solida a volumelor de business si pe un model eficient de control al costurilor. Pe o piata in care creditarea a scazut cu 3% in 2013 si in care economisirea a crescut cu 9%,Millennium Bank a reusit sa aiba cresteri de doua cifre atat pentru portfoliul de credite, cat si pentru cel de depozite, iar toate acestea in conditiile mentinerii unei politici de risc conservatoare. In acest context, obiectivul de a trece pe profit in 2014 este mai aproape decat oricand", a declarat intr-un comunicat Jose Reino da Costa, directorul general al Millennium Bank Romania.

Soldul brut de credite catre clienti a crescut anul trecut cu 13%, de la 434 milioane euro la 488 milioane euro, in timp ce depozitele constituite de clienti au avansat cu 18%, de la 309 milioane euro la 365 milioane euro. Millennium Bank Romania a inregistrat la sfarsitul anului trecut o rata a creditelor neperformante (cu restante de peste 90 de zile) de 12,2%. Soldul creditelor cu restante de peste 90 de zile totaliza 60 milioane euro, iar provizioanele constituite pentru acoperirea eventualelor pierderi au avut o valoare de 39 milioane euro.

La finalul lui 2013, Millennium Bank avea peste 75.000 de clienti. Banca a inregistrat o rata de solvabilitate de 13,5% la 31 decembrie 2013, potrivit comunicatului. Millennium bcp si-a redus in ultimele trei luni ale anului trecut expunerea pe titluri de stat emise de Romania cu 39%, la 39 milioane euro, fata de 64 milioane euro la finele lunii septembrie, respectiv 88 milioane euro la sfarsitul lui 2012.

Banca si-a redus de asemenea detinerile de titluri de stat emise de Polonia si Portugalia, dar a acumulat obligatiuni plasate de Mozambique si Angola, potrivit raportului prezentat marti. Grupul a convenit in vara anului trecut cu Comisia Europeana vanzarea mai multor active, printre care si subsidiara din Romania, in cadrul unui program de recapitalizare si restructurare.

Banca portugheza spera sa gaseasca in acest an un cumparator pentru subsidiara din Romania, desi termenul limita convenit cu Comisia Europeana pentru vanzare este iunie 2015, a declarat in luna noiembrie directorul general al grupului, Nuno Amado.

Millennium bcp a anuntat, la inceputul lunii septembrie, ca a primit avizul Comisiei Europeane pentru planul de restructurare, care include, printre altele, vanzarea subsidiarei Millennium Bank din Romania, precum si a participatiei detinute la Piraeus Bank (Grecia). Acordul presupune de asemenea mentinerea operatiunilor din Polonia.

Surse din subsidiara din Romania au declarat in luna august ca termenul limita pentru vanzarea unitatii ar fi de doi ani, insa exista si informatii ca grupul portughez si-a asumat o iesire mult mai rapida de pe piata romaneasca.

Grupul a vandut in octombrie participatia la Piraeus. Millennium BCP, cea mai mare banca listata din Portugalia in functie de active, a primit anul trecut pentru recapitalizare 3 miliarde de euro sub forma de obligatiuni convertibile, din imprumutul de 78 miliarde euro atras de Portugalia de la Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. In schimb, BCP s-a angajat sa implementeze un program de restructurare care include si vanzari de active.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri