Sectorul bancar din Grecia are nevoie de capital suplimentar de 6,38 miliarde euro, avand in vedere nivelul ridicat al creditelor neperformante dupa 6 ani de recesiune, potrivit rezultatelor testelor de stres, publicate de banca centrala elena.

National Bank of Greece, cea mai mare banca greceasca, are nevoie de 2,18 miliarde euro, potrivit raportului Bancii Greciei.

Piraeus Bank, al doilea mare creditor din tara, trebuie sa atraga capital de 425 milioane euro. Eurobank Ergasias, a treia banca elena, necesita o recapitalizare de 2,95 miliarde euro, iar Alpha Bank are nevoie de 262 milioane euro, potrivit Mediafax.

In total, cele mai mari patru banci din Grecia ar trebui sa atraga capital suplimentar de 5,82 miliarde euro. Cele patru institutii de credit sunt prezente si pe piata romaneasca. Eurobank Ergasias controleaza Bancpost, in timp ce National Bank of Greece detine Banca Romaneasca. Piraeus si Alpha sunt prezente prin subsidiare care preiau numele grupurilor din care fac parte.

Produsul Intern Brut al Greciei a scazut cu aproximativ 25% fata de nivelul din 2008, in urma crizei financiare mondiale si crizei datoriilor de stat declansata la finele nului 2009. Creditele neperformante au ajuns la peste 30% din soldul total al imprumuturilor.

Somajului a ajuns in luna decembrie la 27,5%, potrivit datelor anuntate vineri de Statistica de la Atena. Piraeus Bank a anuntat, intr-un comunicat citat de Bloomberg, ca intentioneaza sa atraga 1,75 miliarde euro pentru a rascumpara actiuni preferentiale in valoare de 750 milioane euro si pentru a-si majora capitalul, dupa ce creditele neperformante au urcat anul trecut la 36,6% din sold.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri