National Bank of Greece si OTP Bank din Ungaria au ramas in cursa finala pentru privatizarea CEC
National Bank of Greece si OTP Bank din Ungaria au ramas in cursa finala pentru privatizarea CEC, a anuntat, astazi, ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu.

"Din 1 augst vor incepe negocierile pentru forma finala a contractului, care vor dura pana pe 23 august. Pe 31 august, cele doua banci ramase in cursa pentru privatizarea CEC vor depune ofertele finale imbunatatite din care va fi ales castigatorul", a declarat, marti, ministrul finantelor si presedintele Comisiei de privatizare a CEC, Sebastian Vladescu.

Comisia de privatizare a CEC a selectat astfel primele doua oferte clasate. Exista si posibilitatea sa fie selectate trei candidate daca diferenta dintre oferta celei de-a doua clasate si a treia ar fi fost mai mica de 10%.

Bancile care au ramas in cursa pentru privatizarea CEC urmeaza sa depuna oferte finale imbunatatite pe baza carora va fi desemnat castigatorul in luna septembrie, potrivit declaratiilor ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, presedinte al Comisiei de Privatizare.

Potrivit strategiei de privatizare a CEC, pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC urmeaza sa fie privatizat in trei etape, ca si in cazul BCR, iar contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare va fi transferata Fondului Proprietatea. Alte 5% din actiuni vor fi vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC, iar restul de actiuni pana la 100% va fi tranzactionat pe piata de capital. Pretul oferit pentru pachetul majoritar va fi decisiv pentru alegerea cumparatorului.

Casa de Economii si Consemnatiuni a obtinut in primul semestru un profit brut peste 20 milioane lei (5,58 milioane de euro), adica de aproape cinci ori mai mare decat cel raportat la sfarsitul anului trecut. La jumatatea anului trecut, CEC avea o pierdere de 5,4 milioane lei (1,5 milioane euro)

Creditele acordate clientilor nebancari au ajuns la un volum de circa 2,5 ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului 2005, atingand 2,6 miliarde lei, iar sursele atrase sunt de aproape 5,3 miliarde lei, in crestere cu 19% fata de semestrul I 2005.

Banca are ca obiectiv principal in 2006 cresterea cotei de piata prin atragerea de noi clienti, persoane fizice si juridice, concomitent cu mentinerea clientelei actuale, pregatind in permanenta noi produse si servicii, in concordanta cu standardele practicate de celelalte banci din Romania.

NBG are un exces de capital de 500-600 milioane euro pentru preluarea CEC

Bursa de Valori din Atena a semnalat o crestere cu 2,03% a valorii actiunilor National Bank of Greece (NBG), aceasta fiind atribuita anuntului ca NBG, alaturi de OTP Bank, au fost selectate drept finaliste in privatizarea CEC.

NBG ar mai avea, la dispozitie un capital de 500-600 milioane euro pentru achizitia bancii romanesti.

La inceputul lunii iulie, NBG a anuntat intr-un comunicat transmis Bursei din Atena, ca a atras din piata de capital mai mult de trei miliarde euro, printr-o emisiune de actiuni, cu intentia de a finanta cumpararea unui pachet de 46% din actiunile bancii turce Finansbank, pentru care a platit 2,3 miliarde euro. Banca greceasca a mentionat ca cererea de actiuni a fost aproape dubla, iar investitorii interesati au subscris oferte de peste cinci miliarde euro. Suma finala platita de bancherii greci pentru Finansbank a fost de 2,3 miliarde euro, adica de 3,8 ori mai mult decat valoarea contabila a bancii din Turcia.

"Suprasubscrierea cu ocazia majorarii noastre de capitala a confirmat soliditatea alegerilor noastre si sustine realizarea planului de a face din Banca Nationala a Greciei un lider in zona sud-est europeana", a declarat, in data de 6 iulie, presedintele bancii, Takis Arapoglou, in comunicatul trasmis Bursei din Atena. Potrivit agentiei grecesti, exista zvonuri in piata ca statul roman nu se va multumi cu mai putin de 500 de milioane euro.

National Bank of Greece (NBG) a depus pe 16 iulie o oferta pentru 99,4% din actiunile bancii sarbesti Novi Sad Vojvodjanska. Cu toate ca presa locala a notat ca NBG a fost singura banca ramasa in cursa, banca greceasca a oferit 410 milioane euro, de 8,1 ori mai mult decat valoarea contabila a Vojvodjanska. PKO Bank si Banca Austria Creditanstalt nu au depus oferta pana pe 16 iunie.

Valoarea contabila a bancii sarbesti este estimata la 50,32 milioane euro, cu active de 460 milioane euro. Activele bancii Vojvodjanska o situeaza pe pozitia a patra in Serbia, cu o cota de piata de 6,2%. NBG afisa, dupa primul trimestru din 2006, active de aproximativ 61 miliarde euro. in 2005, National Bank of Grece (NBG) a avut un venit de aproape 2,4 miliarde euro si a operat cu o rata a profitului net marginal de aproape 19%, informeaza NewsIn.

Oferta corecta si realista a OTP Bank

In acelasi timp, banca ungara OTP Bank a depus o oferta corecta si realista pentru achizitionarea pachetului majoritar, de 69,9% din capitalul social al Casei de Economii si Consemnatiuni, a declarat vicepresedintele OTP Bank Ungaria, Lszl Wolf, fara a da detalii financiare.

Vicepresedintele OTP Bank Group, din Ungaria, a mai spus ca este incantat de faptul ca banca s-a a fost selectata pentru ultima etapa din procesul de privatizare a CEC. "Conducerea celei mai mari instutii financiare din Ungaria, OTP Bank Group, este incantata sa anunte ca banca a fost selectata pentru a intra in faza urmatoare a procesului de privatizare CEC", a spus Lszl Wolf. OTP este cea mai mica banca aflata in cursa pentru CEC, cu active de peste 20 miliarde euro. Pentru OTP, anul 2005 a adus un venit net de 1,66 miliarde euro, cu o rata a profitului net marginal de 24,1%.

OTP va avea nevoie de o majorare de capital in caz ca oficialii romani vor fi de acord cu achizitia CEC de catre banca ungara, a declarat, recent, intr-un interviu acordat publicatiei financiare Portofio, Sndor Csnyi, presedintele bancii OTP.

"Vom avea neaparat nevoie de o marire de capital pentru a cumpara CEC daca procesul de achizitiei nu se va intinde pe o perioada foarte lunga. Ceea ce am achizitionat pana acum si contractele pe care suntem pe cale sa le incheiem pot fi finantate fara majorare de capital.", a declarat in interviu Sndor Csnyi.

Pana in 2010, structura profitului obtinut de OTP in urma noilor achizitii va fi formata de aproximativ 50% din veniturile "bancii mama", a spus Csnyi. Cu toate acestea, in caz ca banca ungara va esua in achizitia CEC, evolutia organica ce ar urma ar fi buna, a mai declarat presedintele OTP. In urma procesului de extindere al bancii ungare, aceasta va fi prezenta in 8-9 tari. Csnyi a semnalat aceasta problema si a spus ca OTP va opta pentru o noua structura manageriala, care sa fie bazata pe o modalitate de operare in de tip "franciza".

Banca OTP din Ungaria este intr-un proces de expansiune la ora actuala si si-a manifestat interes pentru achizitia bancii austriece BAWAG. Analistii de la Credit Suisse sustin ca intentia OTP de a prelua Bawag nu s-ar potrivi strategiei bancii ungare, iar posibila achizitie ar face cu o majorarea de capital mai mare.

In luna iulie, OTP a cumparat 67% din actiunile Kulska Bank din Serbia pentru 118,6 milioane euro, adica de 2,6 ori mai mult decat valoarea contabila a bancii sarbesti. Kulska are active in valoare de 136,3 milioane euro si o cota de piata de 1,5%. OTP a cumparat in luna iulie 96,4% din actiunile bancii rusesti Investsberbank pentru suma de 373 milioane euro. Banca ruseasca are active de aproape un miliard euro, iar pentru ea, OTP a platit de 3,8 ori mai mult decat valoarea contabila.

Potrivit analistilor de la divizia de investuitii a Credit Suisse, "nu ar trebui sa ne asteptam ca oferta OTP sa fie de de patru ori mai mare decat valoarea actiunilor CEC in 2004". Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) se potriveste strategiei pe termen lung de expansiune in alte tari a bancii ungare OTP deoarece CEC este o banca orientata puternic puternic pe sectorul de retail, au declarat analistii de la Credit Suisse.

De asemenea, Credit Suisse a declarat ca pentru activele achizitionate de OTP la diverse banci straine, banca ungara nu a supralicitat. Acesta este adevaratul atu al strategiei de expansiune a OTP, au spus analistii de la Credit Suisse. Privatizarea CEC s-ar putea face pentru o suma de 600-650 milioane euro, sustin analistii financiari de la Forbes.

Pretul a facut diferenta

National Bank of Greece si banca ungara OTP au avut oferte financiare pentru preluarea CEC, mai bune decat Raiffeisen, a declarat Andrei Stamatian, director al bancii Raiffeisen Bank, la negocieri. "Se pare ca ceilalti au avut oferte mai mari decat a noastra," a spus Stamatian, care a adaugat ca, dupa deschiderea ofertelor tehnice, toate trei bancile au ramas in competitie. "Cred ca oferta financiara a facut diferenta, pentru ca mai intai s-a vorbit de oferta tehnica si ni s-a spus ca ne-am calificat toti. Deci nu parea o problema, iar cand s-a dechis oferta financiara, s-au calificat OTP si National Bank of Greece", a explicat Stamatian.

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu a precizat, la prezentarea ofertelor invingatoare, ca finalistele sunt National Bank of Greece, "in ordine alfabetica" si ca Raiffeisen a iesit din cursa cu o diferenta de punctaj de 10%, fara a preciza daca e vorba de ofertele tehnice sau de cele financiare.

"Am inteles de la Comisia de privatizare ca exista intre oferta noastra si celelalte doua oferte o diferenta de 10%. Cred ca pretul a facut diferenta", a explicat Stamatian, care a refuzat sa detalii despre oferta financiara a Raiffeisen. Teoretic, Raiffeisen mai are inca sanse, infime, de a pune mana pe CEC, sustine Stamatian, deoarece Comisia de privatizare a pastrat garantia angajanta depusa de banca pana la finalizarea procesului de privatizare.

"Ceea ce e totusi interesant, e faptul ca noi am depus o garantie, pe care ei o vor retine, desi nu ne-am calificat, pentru ca, in cazul in care nu se inteleg cu cele doua banci, s-ar putea intoarce la noi. Ceea ce e putin probabil", a spus Stamatian, fara a da detalii despre valoarea garantiei. Stamatian a mai spus ca tati ofertantii au depus o garantie pentru participarea la privatizarea CEC.

CEC a afisat active de sase miliarde lei in primul semestru din 2007

La finalul primului semestru din 2006, CEC afisa un capital social de 149,7 milioane lei (aproape 42 milioane euro) si active de peste sase miliarde lei (1,71 miliarde euro, 2,17 miliarde dolari), in crestere cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Banca de economii deserveste aproape 3,1 milioane de clienti prin intermediul a 1.400 de sucursale.

Institutia financiara este axata pe segmentul de retail, ce vizeaza populatia si firmele mici si mijlocii, creditele acordate populatiei si firmelor ajungand la circa 2,6 miliarde lei (728 milioane euro), la sfarsitul primului semestru al acestui an, volumul acestora fiind de circa 2,5 ori mai mare decat cel acordat in aceeasi perioada a lui 2005. Sursele atrase pana la mijlocul anului sunt de aproape 5,3 miliarde lei (1,48 miliarde euro), in crestere cu 19% fata de primul semestru al anului trecut.

Banca are ca obiectiv principal in 2006 cresterea cotei de piata prin atragerea de noi clienti, atat din randul populatiei, cat si al firmelor, concomitent cu mentinerea clientelei actuale, pregatind in permanenta noi produse si servicii, in concordanta cu standardele practicate de celelalte banci din Romania.

CEC se afla, in continuare, intr-un proces de restructurare, activitatea bancii fiind reorganizata, atat la nivel central, cat si in teritoriu. Oficialii bancii au mentionat ca a crescut numarul personalului care lucreaza direct cu clientii, concomitent cu reducerea numarului de salariati. Randamentul profitului in functie de totalul activelor (ROA) a fost de 0,58% dupa al doilea trimestru din 2006, in crestere fata de finalul anului 2005 cand era de doar 0,08%.

Si capitalurile proprii si-au gasit o utilizare mai profitabila, astfel incat indicatorul ce calculeaza acest randament (ROE) a ajuns la 5,81% dupa primul semestru, fata de 0,73% cat era la sfarsitul anului 2005. Casa de Economii si Consemnatiuni avea o cota de piata de 4,38% dupa activele detinute la sfarsitul lui 2005, in valoare de 1,53 miliarde euro, detinand locul sapte in ierarhia bancilor dupa acest criteriu. Cresterea cotei de piata si accederea in primele trei locuri in sistemul bancar romanesc constituie principalele obiective ale CEC-ului pentru perioada urmatoare.

Potrivit strategiei de privatizare a CEC, pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC urmeaza sa fie privatizat in trei etape, ca si in cazul BCR, iar contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare va fi transferata Fondului Proprietatea. Alte 5% din actiuni vor fi vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC, iar restul de actiuni pana la 100% va fi tranzactionat pe piata de capital. Pretul oferit pentru pachetul majoritar va fi decisiv pentru alegerea cumparatorului. in strategia de privatizare se mai precizeaza ca guvernul "poate decide in orice moment suspendarea sau intreruperea procesului de privatizare".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri