Profitul net individual al UniCredit Tiriac Bank a ajuns anul trecut la 80,3 milioane lei, un avans de 7%, iar veniturile operationale totale au scazut cu 2,1%, la 1,3 miliarde lei (293,4 milioane euro), potrivit datelor bancii.

In acelasi timp, cheltuielile operationale au scazut cu 1,3% in 2014, la 692 milioane lei (155,7 milioane euro), iar profitul operational s-a plasat la 612 milioane lei (137,8 milioane euro), in scadere cu 3% fata de anul precedent, potrivit raportarii individuale pe banca in 2014. Raportul intre costuri si venituri a fost de 53,1%, in crestere cu 0,4 puncte procentuale fata de anul anterior. Individual, UniCredit Tiriac Bank a inregistrat un nivel de solvabilitate de 13,4% la 31 decembrie 2014, confortabil pentru pragurile reglementate si recomandate, arata banca. Costul anualizat al riscului a fost 3,1%, iar rata creditelor neperformante (credite cu restante mai mari de 90 de zile si/sau pentru care s-au initiat proceduri judiciare) a fost 20,8%. Considerand creditele cu restante mai mari de 90 de zile in total portofoliu, rata este de 9,6%, arata Mediafax.

Volumul activelor a totalizat 28,7 miliarde lei (6,4 miliarde euro) la 31 decembrie 2014, in crestere cu 4,5% fata de 31 decembrie 2013. Volumul creditelor a atins 18,9 miliarde lei (4,2 miliarde euro) la 31 decembrie 2014, in crestere cu 7,4% fata de finalul anului precedent. Depozitele clientilor au ajuns la 16,2 miliarde lei (3,6 miliarde euro), in crestere cu 7% fata de 31 decembrie 2013. "Definitivarea transferului clientilor Corporate de la RBS Romania a marcat finalul anului 2014 pentru noi, trecerea in etapa de dezvoltare a business-ului preluat si de consolidare a pozitiei grupului UniCredit in Romania. Previziunile de crestere pentru 2015 sunt sustinute de indicatorii macroeconomici pozitivi – redresarea consumului, precum si de asteptarile de reluare a investitiilor in randul companiilor si autoritatilor. In acelasi timp, discrepanta momentana intre consum si cererea de credit ne determina sa fim moderati in anticipatiile noastre", a declarat Rasvan Radu, country chairman UniCredit in Romania si CEO al UniCredit Tiriac Bank.

Cum si-a crescut banca profitul

Veniturile operationale consolidate s-au plasat la un nivel robust anul trecut - de 1,54 miliarde lei (346 milioane euro) - in contextul subtierii continue a marjelor de dobanda din piata. Cheltuielile operationale au atins nivelul de 780 milioane lei (175,5 milioane euro), in conditiile in care banca a continuat sa isi monitorizeze atent costurile. In consecinta, UniCredit Tiriac Bank a obtinut un profit operational confortabil, de 760 milioane lei (171 milioane euro) in 2014. Provizioanele pentru credite au ajuns la 600 milioane lei (135 milioane euro) la finalul anului trecut. La fel ca in anii precedenti, banca a analizat atent riscurile efective si potentiale, reflectandu-le adecvat in nivelul de provizionare, noteaza UniCredit Tiriac.

Volumul activelor consolidate la 31 decembrie 2014 a totalizat 32,4 miliarde lei (7,23 miliarde euro). Portofoliul de credite brute a ajuns la un volum de 22,8 miliarde lei (24,1 miliarde lei incluzand creditele externalizate), sustinut de cresterea cu 7,8% a finantarilor acordate IMM-urilor si cu 13,1% a creditelor acordate companiilor in intervalul decembrie 2013 – decembrie 2014. UniCredit Tiriac ocupa pozitia a sasea in sistemul bancar romanesc dupa valoarea activelor, cu o cota de piata de 7,17%.

Banca isi mentine orientarea catre segmentul IMM si spre cofinantarea proiectelor cu bani europeni.
Segmentul cofinantarilor pentru proiecte cu fonduri europene a afisat si in 2014 o evolutie remarcabila in cazul UniCredit Tiriac Bank, in conditiile in care volumul aprobarilor de facilitati a crescut cu aproximativ 30% in 2014 fata de 2013. De asemenea, valoarea soldului utilizarilor creditelor de catre beneficiarii de fonduri europene a crescut cu 18% in intervalul 31 decembrie 2013 – 31 decembrie 2014. Din total, aproximativ o treime reprezinta finantari in domeniul agricol.

In ceea ce priveste activitatea bancii in cadrul Initiativei JEREMIE ("Resurse europene comune pentru microintreprinderi si intreprinderi mici si mijlocii") lansata de Comisia Europeana (CE) si Fondul European de Investitii (FEI), UniCredit Tiriac Bank a sprijinit 216 IMM-uri prin facilitati bancare depasind 75 de milioane de euro. Depozitele clientelei au ajuns la un volum de 15,9 miliarde lei (3,54 miliarde euro). Banca dispune de lichiditate confortabila atat din atragerea de resurse la nivel local, cat si din liniile de finantare puse la dispozitie de grup si de institutiile financiare internationale.

UniCredit Tiriac Bank avea la decembrie 2014 un numar de 184 de sucursale, in timp ce numarul angajatilor grupului UniCredit Tiriac a ajuns la 3.357. Rezultatele sunt prezentate in baza situatiilor financiare consolidate pentru grupul UniCredit Tiriac - care include UniCredit Tiriac Bank SA si filialele sale UniCredit Consumer Financing IFN SA, UniCredit Leasing Corporation IFN SA si UniCredit Insurance Broker SRL - intocmite in conformitate cu IFRS adoptat de UE si aplicabil institutiilor de credit din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri