Controversata lege privind darea in plata, prin care orice client cu un credit ipotecar poate sa renunte oricand la imobil in favoarea bancii, stingand astfel complet datoria fata de banca, a trecut de votul final in Camera Deputatilor. Legea a fost intens criticata de bancheri si de oficiali ai BNR.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor acordase, marti, raport favorabil proiectului de lege. Pentru a fi implementata, legea mai trebuie sa fie promulgata de presedintele Klaus Iohannis.

Potrivit Profit.ro, legea a fost aprobata cu 233 de voturi pentru, o abtinere si doar un vot impotriva.

Legea darii in plata a fost initiata de deputatul PNL Daniel Zamfir, fiind semnat de alti aproape 140 de parlamentari PNL, PSD, UDMR, ALDE si ai minoritatilor. "Proiectul de lege ofera posibilitatea unei persoane care s-a imprumutat la banca si nu mai poate plati datoria sa treaca in proprietatea bancii bunul care a fost ipotecat, atat si nimic mai mult. Deci, banca nu poate sa se indrepte decat catre bunului ipotecat, nu ca acum catre toate proprietatile, veniturile actuale si viitoare, asa prevede legea", a declarat pentru Mediafax deputatul PNL Daniel Zamfir, afirmand ca nu doar clientul, ci si banca ar trebui sa isi asume riscul devalorizarii.

Potrivit proiectului de lege, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Debitorul trebuie sa transmita creditorului prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului in care anunta decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate.

Toate costurile notariale si ale executorului judecatoresc sau avocatului, dupa caz, vor fi suportate de debitor. Dupa comunicarea deciziei de catre debitor, creditorul nu mai poate urmari codebitori sau garantii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului. Proiectul de lege prevede ca la momentul incheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive, va fi stinsa orice datorie a debitorului fata de creditor, acesta din urma neputand solicita sume de bani suplimentare.

Proiectul de lege a fost adoptat in plenul Senatului, urmand sa ajunga acum si la votul final al deputatilor.

Sursa foto: Piotr Adamowicz_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri