Banca Nationala a Romaniei (BNR) a acordat trei sanctiuni OTP Bank, sub forma unor amenzi de cate 10.000 lei fiecare, pentru neindeplinirea unor masuri dispuse de catre banca centrala in noiembrie 2015, arata datele publicate de Banca Nationala.

Sanctiunile au fost dispuse la 1 iulie prin ordinele 42, 43 si 44 ale prin-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, care are printre principalele atributii supravegherea sistemului bancar din Romania, scrie News.ro. Toate cele trei amenzi au fost acordate pentru "neaducerea la indeplinire a unor masuri dispuse de Banca Nationala a Romaniei prin Ordinul Prim - viceguvernatorului BNR nr.70/09.11.2015", potrivit bancii centrale.

Prima banca sanctionata de catre BNR in 2016 a fost Carpatica, care a primit avertisment scris in 5 ianuarie pentru "nerespectarea masurii dispuse la art. 1 din Ordinul Prim-viceguvernatorului BNR nr. 52/04.08.2015 de reincadrare a indicatorului rata fondurilor proprii totale, in limita de minim 10%, in termenul stabilit prin ordinul mentionat".

Marfin Bank, o banca de talie mica, avand actionari ciprioti, a fost sanctionata in 28 martie, tot cu avertisment scris, pentru incalcarea prevederilor regulamentului privind cerintele prudentiale, pentru ca una dintre expuneri a depasit 25% din capitalul eligibil al bancii.

In 6 aprilie, BRD, a doua banca din Romania dupa valoarea activelor, a primit tot un avertisment scris pentru ca nu a indeplinit masurile impuse de catre BNR in iulie 2015.

De asemenea, Banca Comerciala Feroviara, controlata de omul de afaceri Valer Blidar, a primit avertisment scris in 13 iunie pentru mai multe abateri: "existenta unei politici de creditare si administrare a riscului de credit necorespunzatoare; constituirea necorespunzatoare a ajustarilor pentru depreciere aferente portofoliului de credite; administrarea necorespunzatoare a riscului de lichiditate si de finantare; existenta unui cadru necorespunzator de administrare a activitatii institutiei de credit; implementarea unui cadru necorespunzator in ceea ce priveste evaluarea adecvarii capitalului la riscuri", potrivit BNR.

In 14 iunie, Garanti Bank a primit avertisment scris de la banca centrala pentru "neasigurarea respectarii cadrului de reglementare in materie de catre institutia de credit", care a avut ca efect inregistrarea mai multor nereguli.

Insa, cea mai sanctionata banca din Romania a fost Idea Bank, care a primit sapte amenzi cu o valoare cumulata de 110.000 lei, in data de 20 octombrie 2015, pentru mai multe nereguli descoperite de catre banca centrala. Pe piata bancara romaneasca activeaza in prezent 36 de banci, din care 26 de banci comerciale cu sediul in Romania, doua banci pentru locuinte si opt sucursale ale unor banci din alte state ale Uniunii Europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri