Banca Transilvania anunta un profit de 1,23 miliarde lei, in scadere fata de rezultatul record din 2015, de 2,42 miliarde lei, cand banca a inregistrat un castig contabil de pe urma achizitiei Volksbank. Excluzand cele 1,65 miliarde lei de pe urma acestei operatiuni, rezultatul din 2016 ar fi mai mare cu 60% fata de 2015, iar dupa active BT urca pe locul 2 in clasamentul bancilor locale, depasind astfel BRD.

"Vom continua sa crestem organic finantand economia romaneasca, valorificand si pe viitor avantajul competitiv al capacitatii locale de decizie. O vom face prudent si responsabil, atenti la multiplele provocari ale mediului economic local si european. Pe de alta parte, cred ca procesul de consolidare a pietei va continua si suntem deschisi si interesati de eventuale achizitii, dar orice decizie de acest tip va fi rationala, va trebui sa faca sens pentru noi, respectiv sa fie complementara si sa adauge valoare", a declarat Horia Ciorcila, presedintele consiliului de administratie al BT.

Veniturile operationale ale Bancii Transilvania au ajuns la 2,82 miliarde lei, iar profitul net al bancii la 1,23 miliarde lei, incluzand venitul din creante din impozit amanat. La nivelul Grupului Financiar Banca Transilvania, veniturile operationale au ajuns la aproape 3 miliarde de lei, iar profitul net la 1,28 miliarde de lei.

Activele bancii au ajuns la 51,77 miliarde lei, marcand o crestere de 9,6%. Creditele nete insumeaza 27,2 miliarde lei, iar resursele atrase (depozite) de la clienti sunt de 41,9 miliarde lei. Banca precizeaza ca a acordat in anul 2016 aproape 175.000 de credite noi pentru retail, IMM si corporate. Dintre acestea, 18.000 sunt credite noi acordate IMM-urilor.

"In perioada ianuarie – decembrie 2016, la nivel brut, inainte de inregistrarea scoaterilor in afara bilantului, creditele BT au crescut cu 10,3%, balansat pe toate liniile de afaceri", se arata in comunicatul bancii.

Raportul credite/depozite era de 70% la sfarsitul anului 2016.

Banca Transilvania avea la 31 decembrie 2016 un portofoliu de 2,82 milioane carduri, care a generat tranzactii cu aproape 25% mai mari fata de perioada similara a anului precedent. Cota de piata a bancii privind volumul tranzactiilor cu carduri este de aproape 20%. Prin programul de loialitate STAR, Banca Transilvania are un portofoliu de 329.000 de carduri de credit.

"In 2016 am reusit sa obtinem rezultate bune din punctul de vedere al cresterii organice si al profitabilitatii, dupa un an de integrare si fuziune cu Volksbank Romania. Suntem o banca de retea, cu oameni pregatiti care, alaturi de o tehnologie avansata, servesc nevoilor clientilor. Chiar daca avem tinte mari si planuri ambitioase, mentinem politica prudenta de creditare si ramanem la un nivel adecvat de acoperire a expunerilor cu provizioane", a spus si Omer Tetik, directorul general al bancii.

Alte cifre cheie din rezultatele financiare ale bancii:

  • raportul cost/venit a fost de 41%, iar daca excludem efectul tranzactiei Visa Europe, care se ridica la 185 milioane lei, valoarea indicatorului cost/venit ar fi de 44%
  • BT a inregistrat la 31 decembrie 2016 cheltuieli nete cu ajustari de depreciere si provizioane de 654,2 milioane lei (incluzand impactul scoaterii in afara bilantului a 2 miliarde de lei); cea mai mare parte a provizioanelor inregistrate ca si cheltuiala pe parcursul anului 2016 sunt preponderent aferente operatiunii de crestere a calitatii activelor si continua abordarea prudenta a bancii in ceea ce priveste gestionarea riscului de credit
  • Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 4,62% din totalul portofoliului de credite al BT, o imbunatatire semnificativa fata de 9,75%, la sfarsitul anului 2015, iar NPE conform EBA este de 9,84% la decembrie 2016
  • Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente si garantii ipotecare este in continuare la un nivel confortabil, de 117.47%, in conformitate cu apetitul de risc al bancii
  • Solvabilitatea BT, luand in considerare profitul pe anul 2016 este de 18,52% (fara profit este de 15,69%)
  • Creanta de impozit amanat a crescut in decembrie 2016 fata de raportarea lunii iunie 2016 ( 324,77 milioane lei) . "Cresterea se datoreaza in cea mai mare parte faptului ca in 2016 a fost recunoscuta creanta de impozit amanat aferenta castigului din achizitia Volksbank Romania, luand in considerare toate conditiile existente din punct de vedere legislativ. Ponderea cea mai mare din suma mentionata reprezinta creanta din impozit amanat aferenta castigului din achizitie".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri