Guvernul Romaniei ar trebui sa aplice, in sistemul public, indicatorii de performanta specifici sectorului privat, astfel incat sa nu mai fie perceput ca fiind un administrator ineficient, iar calitatea serviciilor oferite cetatenilor sa creasca. O analiza realizata de KPMG Romania releva faptul ca introducerea centrelor de servicii partajate ar putea reprezenta o solutie in acest sens.

In Romania, serviciile publice sunt considerate, cel putin de catre utilizatorii lor, ca fiind destul de departe de a le satisface exigentele, remarca specialistii KPMG. In acelasi timp, guvernele nu sunt percepute ca fiind administratori eficienti. “Citim de foarte multe ori despre ineficientele din sectorul public, generate in principal de interese personale, sisteme si procese invechite sau atitudinea angajatilor”, sustin specialistii citati.

Pe de alta parte, insa, exista o asteptare din ce in ce mai mare a publicului in ce priveste furnizarea de servicii de o calitate mai buna in schimbul contributiilor platite – servicii de sanatate de calitate, educatie relevanta, rezolvarea rapida a problemelor si reducerea birocratiei. “Pentru a satisface aceste cerinte, guvernele trebuie sa aiba sistemele si procesele potrivite, operate de angajatii potriviti”, mai spun reprezentantii KPMG.

In opinia lor, mentinerea situatiei curente ar duce la investitii redundante in hardware si software, conducand la diferente de calitate si costuri diferite pentru servicii, excedent de personal si irosirea timpului pe aspecte interne.

Guvernul monopolist nu tine cont de necesitatile cetatenilor

“Guvernele nu au actionari, ci mai degraba un grup de parti interesate mai numeros decat orice companie privata – intreaga populatie a unei tari. Cu exceptia serviciilor de sanatate si invatamant, guvernele au ”monopolul” asupra serviciilor pe care le ofera, iar o abordare centrata pe nevoile clientilor nu a fost niciodata o trasatura a operatorilor monopolisti”, a declarat Dinu Bumbacea, partener Consultanta in Afaceri, KPMG Romania.

Aceste centre de servicii partajate reprezinta, de fapt, centralizarea serviciilor institutiilor publice intr-o unitate administrata de catre guvern, cu scopul de a creste calitatea serviciilor si de a reduce costul de livrare.

“Cu alte cuvinte, anumite servicii (contabilitate, achizitii, etc.) ar fi prestate in anumite departamente specializate care deservesc simultan mai multe institutii publice”, explica specialistii citati.

Care sunt beneficiile acestui sistem?

Potrivit acestora, Guvernul Romaniei este presat sa reduca cheltuielile, mai ales in contextul cresterilor semnificative de cheltuieli bugetare din 2017. “Acest lucru va necesita o transformare fundamentala a oamenilor, a modelelor de livrare a serviciilor, precum si a sistemelor/proceselor suport”, mai reiese din analiza KPMG.

Conform docuemtnului, implementarea centrelor de servicii partajate poate conduce la castiguri de productivitate de cel putin 20% si reduceri ale costurilor cu tehnologia in ariile afectate de cel putin 10%.

“Costul implementarii, desi nu este neglijabil, va fi acoperit de beneficiile obtinute in perpetuitate, generand astfel un castig net”, se mai arata in analiza mentionata.

Sursa foto: sheff

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri