Disciplina la plata s-a imbunatatit semnificativ in ultimii ani, sumele refuzate la plata de banci scazand la niveluri similare celor dinainte de criza. Si numarul platitorilor indisciplinati este, in prezent, de aproape zece ori mai mic decat maximul atins in iulie 2009. Totodata, sunt de 30 de ori mai putine firme in interdictie bancara.

Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), colectate la Centrala Incidentelor de Plati (CIP), platile refuzate de banci in luna mai au insumat putin peste 159 de milioane de lei. Cu o singura exceptie, respectiv aprilie 2016 (cand suma refuzurilor la plata a fost de aproape 150 de milioane de lei), valoarea din mai 2017 a fost cea mai redusa din iunie 2007 pana in prezent.

In ultimii 10 ani, platile cu instrumente de debit refuzate de banci au depasit, deseori, un miliard de lei lunar.

Sumele refuzate la plata au scazut accelerat in ultimele doua luni, de la 511,5 milioane de lei in martie, la 311,7 milioane de lei in aprilie si la 159 de milioane de lei in mai.

Cele mai mari sume refuzate la plata provin in continuare, de la platile cu bilete la ordin, respectiv 97% din total.

In ceea ce priveste numarul persoanelor care genereaza incidente de plata, acesta a crescut in ultima luna, de la 1.650 la 1.943. Insa, si in acest caz, numarul este cu mult mai redus fata de maximul de 13.942 inregistrat in iulie 2009.

Si numarul incidentelor de plata a fost, in mai, de aproape zece ori mai mic decat maximul atins in decembrie 2008, respectiv 5.125, fata de 49.595.

O scadere spectaculoasa se remarca si in ceea ce priveste numarul de persoane aflate in interdictie bancara. In mai 2017, acesta era de 68 (persoane juridice), in crestere usoara de la minimul istoric atins cu o luna in urma, de 51. Insa, in decembrie 2008, numarul persoanelor aflate in interdictie bancara atingea maximul istoric, respectiv 2.091, din care si o persoana fizica.

Potrivit definitiei BNR, interdictia bancara este regimul impus de catre o institutie de credit unui titular de cont prin care se interzice acestuia emiterea de cecuri pe o perioada de un an, ca urmare a unui incident de plata major.

Sursa foto: Shutterstock / Magnifying Glass

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri