Raiffeisen Asset Management a plasat aproximativ 5 milioane de euro in strainatate pana la finele anului 2006 si a obtinut randamente anuale cuprinse intre 18 si 38%, a informat un comunicat al companiei de gestiune de fonduri.

Investitiile Raiffeisen Asset Management au vizat in special tarile emergente, care au inregistrat in ultimii ani o crestere economica de doua ori mai mare decat cea la nivel mondial. Astfel, India si China au avut o crestere economica anuala medie de 10%, iar Rusia de 7%, "iar previziunile pentru anii urmatori se mentin la un nivel ridicat", se mentioneaza in comunicat.

Banii au fost investiti in special in fonduri de actiuni, "adica instrumente diversificate care au in portofoliu peste 60 de emitenti si care au obtinut in ultimii ani performante peste media pietelor in care au investit". "Cresterea economica este generata de invesititiile straine efectuate, economisirea interna, cresterea productivitatii si integrarea in economia mondiala. Monedele nationale sunt in apreciere fata de principalele valute, sprijinite de excedentele comerciale si cresterea rezervelor valutare", se arata in documentul citat.

Un alt element de atractie catre aceste piete emergente este dat de riscurile investitionale in scadere in ultimii ani, cele mai multe dintre aceste tari fiind notate de catre agentiile de rating in categoria "investment grade", "cu una sau mai multe trepte peste calificativul pe care Romania l-a dobandit pentru prima oara in 2005", se mai arata in comunicat.

Mai mult, preturile actiunilor de pe pietele din tarile in curs de dezvoltate sunt in continuare mai reduse, in termeni relativi, decat cele de pe pietele dezvoltate.

"Aceasta alocare a investitiilor ilustreaza optiunea noastra de a da posibilitatea investitorilor romani sa obtina randamente atractive, asumandu-si insa riscuri mai mici decat cele ale unui portofoliu cu investitii doar pe piata noastra. in plus, lichiditatea fondurilor noastre este superioara", a declarat presedintele Raiffeisen Asset Management, Mihail Ion.

Un factor important luat in considerare in cazul investitiilor a fost reputatia managerului acestor fonduri. "Astfel, am investit in fonduri administrate de nume mari si cu traditie, precum JP Morgan Asset Management, Robeco Asset Management si Raiffeisen Capital Management", se spune in acelasi comunicat.

La finele anului 2006, ponderea investitiilor in strainatate in activele fondurilor administrate de Raiffeisen Asset Management era de aproximativ 29% pentru Raiffeisen Prosper si de 9% pentru Raiffeisen Benefit. "Printre companiile avand ponderi importante in expunerea noastra externa se numara Samsung Electronics, China Mobile, Lukoil, Gazprom, Sberbank, OTP Bank si CEZ", se precizeaza in comunicatul citat.

Raiffeisen Asset Management a fost infiintata in decembrie 2005 si este compania de administrare a investitiilor a grupului financiar austriac Raiffeisen in Romania. Compania a lansat, in iunie 2006, primele doua fonduri mutuale, unul orientat preponderent pe investitii in actiuni, Raiffeisen Prosper, si unul cu investitii mai ales in obligatiuni, Raiffeisen Benefit.

La sfarsitulo anului 2006, Raiffeisen Asset Management administra fonduri in valoare de 79 milioane lei (23,3 milioane euro), potrivit reprezentantilor companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri