Fondul Monetar International (FMI) cere Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa urce dobanda cheie dupa cum este necesar, ca sa atinga tintele de inflatie, chiar cu pretul unei intariri a monedei nationale, si sa reduca prudent rezerveleobligatorii ale bancilor
Desi majorarea dobanzii de politica monetara ar putea face presiuni in sensul intaririi monedei nationale, boardul executiv al FMI considera ca Romania are un curs de schimb competitiv si ca aprecierea leului in raport cu euro va contribui la tinerea sub control a inflatiei.

FMI considera ca este important ca Romania sa evite orice deviere intre politica monetara si ratele in vigoare ale dobanzii cheie si sa reduca prudent rezervele minime obligatorii, a explicat Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, in cadrul unei reuniuni informale cu presa.

El a reamintit ca boardul directoriilor FMI a spus recentele reduceri ale dobanzii cheie de catre BNR sunt premature siu a cerut sa fie facute majorari ale dobanzii cheie, daca este nevoie. "Reducerea dobanzii cheie pare sa fie rezultatul unei priviri in urma si nu al unei evaluarii a viitorului", a adaugat Fernandez Ansola, citat de NewsIn. Reprezentantul FMI a avertizat ca inflatia s-ar putea resuscita in a doua parte a anului si un nivel anual al dobanzii de politica monetara de 7,25% va fi prea jos.

Reprezentantul FMI la Bucuresti a mai spus ca leul devine o "moneda credibila" si oamenii se bucura sa foloseasca leul in tranzactii speculative, in care jucatorii de pe piata se imprumuta in valute cu randament mic, pentru a finanta cumpararea altor active care pot genera castiguri mai mari, respectiv in schimburi.

Deficitul balantei externe si presiunile inflationiste s-ar putea accentua

FMI avertizeaza Romania asupra riscului largirii dezechilibrului de cont curent extern si asupra posibilitatii unei noi accentuari a presiunilor inflationiste, ca urmare a cererii interne solide, alimentata de expansiunea rapida a creditelor, de politica fiscala prociclica si de majorarea salariala.

Boardul executiv al Fondului Monetar International cere Romaniei sa implementeze o politica fiscala mai restrictiva in 2007, care sa contina cererea interna si fixarea de tinte fiscale prudente pe termen mediu, potrivit declaratiei reprezentantului FMI in Romania, Juan Jose Fernandez-Ansola, facuta dupa reuniunea boardului desfasurata la 23 mai, dedicata discutiei consultarilor anuale cu Romania.

Boardul FMI a subliniat nevoia de crestere permanenta a veniturilor si a apreciat planurile privitoare la intarirea administratiei fiscale si largirea bazei de impozitare, in contextul in care Romania are cheltuieli mari si o rata scazuta de venituri.

FMI a cerut autoritatilor romane sa intareasca gestionarea finantelor publice si sa restranga cresterea cheltuielilor. FMI mai cere Romaniei si sa puna mai mult accent pe calitatea si pe structurarea cheltuielilor publice. In acest sens, FMI recomanda Romaniei sa evite multiplele rectificari bugetare si aglomerarea cheltuielilor intr-o perioada scurta. De asemenea, toate cheltuielile aprobate ar trebui sa fie reflectate in buget.

Boardul FMI incurajeaza Romania sa dezvolte un cadru fiscal pe termen mediu care sa accentueze transparenta si eficienta planificarii si executiei bugetare si sa imbunatateasca eficienta absorbtiei de fonduri ale Uniunii Europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri