Economia romaneasca va penaliza cresterile salariale nesustenabile prin mecanisme de corectie precum cursul de schimb al monedei nationale si inflatia, a declarat guvernatorul bancii centrale.
"Daca factorul politic nu intelege ca trebuie sa mentina echilibrul intre solicitarile sociale si ce poate oferi economia, atunci piata isi regleaza mecanismele si ia inapoi respectivele cresteri", a spus Isarescu.

Astfel, in cazul unor cresteri salariale peste ce poate oferi intr-un anumit moment economia, cresterile de preturi elimina cererea excesiva data de o putere de cumparare fara echivalent la nivelul ofertei de pe piata, iar cursul de schimb taie din valoarea salariilor in moneda forte.

"Economia poate da si un salariu nominal de 2.000 de lei, dar cel real ar ajunge tot de 500 lei prin corectiile pietei", a explicat guvernatorul bancii centrale, potrivit NewsIn.

Isarescu a mai precizat ca deprecierea recenta a leului poate fi considerata drept o corectie, avand in vedere aprecierea nesustenabila din lunile de vara.

Piata romaneasca nu este suficient de matura pentru flotarea libera a leului

Flotarea libera a leului nu este in prezent solutia optima pentru Romania deoarece pietele financiare tind sa exagereze la fluctuatiile monedelor nationale, iar segmentele pietei interne trebuie sa se mai maturizeze, a declarat Mugur Isarescu.

"Avand in vedere maniera in care este construita economia si societatea romaneasca si insuficienta maturizare a pietelelor, nu se poate proceda la un free floating, la o independenta totala a cursului, deoarece pietele tind sa exagereze", a spus Isarescu.

Banca centrala romaneasca practica o "flotare controlata" a cursului, similar celui aplicat in alte tari - care nu au adoptat regimul de consiliu monetar - din regiune, precum Slovacia, Ungaria sau Polonia.
Motivul alegerii bancii centrale pentru acest regim tine de dimensiunea redusa a economiei romanesti, explicase, intr-un interviu acordat saptamana trecuta, guvernatorul Isarescu. Astfel, in cazul unei economii deschise, de mici dimensiuni, precum cea a Romaniei, fluctuatiile cursului de schimb ar putea genera "probleme serioase" atat in planul cresterii economice, cat si al inflatiei, explicase atunci Isarescu.

Miercuri, Isarescu a tinut sa dea lamuriri cu privire la efectele nefaste pe care miscarile bruste si necontrolate le poate avea asupra economiei. "Cursul poate creste rapid si apoi poate reveni, insa fluctuatiile bruste provoaca victime colaterale. Intr-adevar, cursul revine, dar pana sa revina scoate din piata un numar de operatori", a explicat Isarescu, la Forumul Bancar Roman.

Pe de alta parte, guvernatorul a explicat ca pietele trebui sa se mai adanceasca, astfel incat sa nu mai fie atat de sensibile si a adaugat ca 2007 va ramane in istorie drept anul in care a avut loc cea mai mare adancire a pietei financiare pana in prezent.

"Trebuie sa maturizam pietele, le facem mai adanci, astfel incat sa nu se mai intample ca iesirea sau intrarea de sume mici sa produca variatii mari", a spus Isarescu.

"Anul acesta va ramane in istorie ca anul cu in care s-a produs cea mai mare adincire a pietelor. Intermedierea financiara a urcat cu aproape 8% din PIB, de la 29% la 37% din produsul intern brut, estimare facuta pentru sfarsitul lui 2007", a adaugat guvernatorul BNR
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri