Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, ieri, 1,217 miliarde lei (323,37 milioane euro) in depozite la cinci zile la o dobanda de 8% pe an, egala cu dobanda de politica monetara, iar dobanzile s-au mentinut in apropierea acestui nivel, sustin dealerii.
"Azi e ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii, dar daca vor dori sa atraga tot excesul de lichiditate din piata vor organiza inca o licitatie, asa cum au facut si in cursul zilei de marti", a declarat seful departamentului de tranzactii interbancare al Volksbank, Monica Angelescu, potrivit NewsIn.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la inceputul saptamanii, ca banca centrala ar putea incepe sa faca si cate doua licitatii pe zi pentru drenarea lichiditatii in exces din piata, in conditiile in care nu a reusit sa sterilizeze suficient lichiditatea prin licitatii zilnice, incepand din 7 ianuarie.

Ulterior, BNR a organizat doua licitatii, iar la operatiunea din prima parte a zilei de marti a atras 1,07 miliarde lei in depozite la o saptamana de la cinci banci, in vreme ce in a doua parte a zilei a scos inca 1,5 miliarde lei in depozite la trei zile de la 12 banci, dobanda fiind de 8% pe an, la ambele licitatii.

Banca centrala a sterilizat aproape zilnic excesul de lei al bancilor, incepand din 7 ianuarie cand board-ul BNR a majorat dobanda de politica monetara de la 7,50% la 8% pe an.

Faptul ca banca centrala atrage bani pe perioade mai scurte de timp permite bancilor sa isi controleze mai bine lichiditatile, sustin analistii si dealerii din piata.

Cursul afisat miercuri de banca centrala, de 3,7635 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu 0,04% fata de euro, de la 3,7619 lei/euro, cat era marti. Leul nu a mai atins acest nivel din 17 februarie 2005, cand BNR a afisat un curs de referinta de 3,8026 lei/euro.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de miercuri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6,98 pe an, fata de 6,94% pe an cat era in ziua anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut usor la 7,82% pe an, de la 7,73% pe an, cat era marti.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, au urcat usor spre 8% pe an, in apropierea nivelului dobanzii de politica monetara, ca urmare a licitatiilor BNR care sterilizeaza excesul de lichiditate din piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri