Leul era cotat la finalul sedintei valutare locale de vineri la 3,6050 lei/euro, cu peste 3 bani mai mult pentru un euro decat joi seara, pe seama ordinelor de marcare a profiturilor venite de la investitori, miscare inregistrata si de valutele altor tari emergente, sustin dealerii.
Leul s-a depreciat aproape constant vineri, de la 3,5667 lei/euro, cat era cotat la primele tranzactii, la 3,6189 lei/euro, in jurul orei 16. Dupa inchiderea pietei valutare locale, leul a inceput sa castige teren, iar la 17:30, bancile cumparau un euro cu 3,6030 lei si il vindeau cu 3,6080 lei.

"Aversiunea fata de risc a investitorilor a revenit, iar contextul era vavorabil cumpararii de euro, motiv pentru care leul s-a depreciat destul de mult", a spus Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania, citat de NewsIn.

Mihai a adaugat ca deprecierea dolarului de pe pietele internationale a avut, de asemenea, un impact negativ asupra leului.

Cursul de referinta afisat vineri de BNR arata o ieftinire a leului cu peste 3 bani (0,9%), pana la 3,5829 lei/euro, de la nivelul de 3,5507 lei/euro afisat joi.

Cursul de referinta afisat, vineri, de BNR arata o depreciere a leului cu aproape un ban (0,27%) in fata dolarului, pana la 2,2676 lei/dolar, de la 2,2615 lei/dolar, cat era joi.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat de la 1,5765 la 1,5946 dolari/euro, iar la 17:30 ora Romaniei, euro era cotat la 1,5926 dolari.

Pierderile suferite de moneda americana au fost puse de analisti pe seama datelor despre deficitul comercial enorm inregistrat de Statele Unite in luna mai, de 59,8 miliarde dolari. In plus, pierderile de pe pietele de capital si scumpirea petrolui au atras, de asemenea, deprecierea dolarului, care a temperat si avantul investitorilor pentru alte valute mai riscante precum cele ale tarilor emergente.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,56% pe an, usor mai ridicat decat cel de 9,52% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut la 10,06% pe an, de la 10,02% pe an, cat era joi.

Dobanzile la depozitele in lei pentru o zi de tip overnight continua sa incadreze dobanda cheie, de 10% pe an, pe seama echilibrarii nevoii de lichiditate din piata monetara.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a atras, vineri, 1,6 miliarde lei in depozite la 12 zile, pana pe 23 iulie, la o dobanda medie de 9,99% pe an.

Ministerul de Finante are, de obicei, nevoie de lei pana pe 25 ale lunii cand incaseaza banii din taxe si impozite, dar daca ar fi atras bani pana pe 24 sau 25 iulie, ar fi insemnat sa intre in urmatoarea perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii, care se incheie pe 23 ale lunii, iar nevoia mare de bani a bancilor din acea perioada ar fi obligat ministerul sa plateasca dobanzi mult mai mari de 9,99% pe an, a explicat Mihai.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a organizat joi o licitatie de 100 milioane lei pentru certificate de depozit la trei luni, la care bancile au venit cu 131 milioane lei, dar banca centrala nu a dorit sa atraga nici un ban, pentru ca dobanda medie ceruta de banci era de 11,09% pe an. Cea mai mica dobanda ceruta a fost de 10,98% pe an, mult superioara celei de politica monetara, de 10% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri