Companiile de asigurari europene nu sunt grav afectate de criza financiara, dar se inregistreaza in general un declin al profiturilor brute, din cauza pietelor financiare slabe.
"Pietele Europei de Est inca mai cresc, dar pietele din Europa de Vest deja stagneaza", se arata in raportul Erste.

Potrivit raportului Erste, industria europeana a asigurarilor nu a fost grav afectata de criza financiara internationala, iar cota totala a industriei mondiale de asigurari in cadrul costurilor generate de criza financiara ar trebui sa se situeze in jur de 12%, in contextul in care majoritatea costurilor totale apasa asupra bancilor, fondurilor de pensii, fondurilor de acoperire a risurilor (hedge fund) si altor investitori.

Acest cost variaza de la o regiune la alta, iar asiguratorii europeni nu ar trebui sa fie afectati grav, exceptie facand zona sectorului bancar, unde bancile europene acopera aproximativ 52% din pierderile totale, in valoare de 387 miliarde dolari, sustin analistii Erste, care citeaza date ale Institutului de Finante Internationale.

Principala explicatie a acestei situatii este nevoia asiguratorilor de a-si acoperi pasivele in euro cu investitii in aceeasi moneda.

Pietele financiare slabe au determinat, insa, o scadere a rezultatelor financiare pentru primul trimestru al acestui an, ducand la un declin general al profiturilor brute, care au scazut in medie cu 22,3%.

"In special pietele financiare slabe au impovarat capitalul industriei in primul trimestru al lui 2008. Totusi, in contrast cu sectorul bancar, impactul negativ asupra industriei asigurarilor, provocat in mod direct de criza subprime, a fost pana in prezent relativ limitat. Impactul provocat de pietele financiare slabe este semnificativ, insa nu alarmant", a declarat analistul sectorului de asigurari in cadrul Erste Bank si autor al raportului, Christoph Schultes.

Europa de Est inca ofera un imens potential de crestere

"Majoritatea pietelor din Europa de Vest sunt deja saturate, Europa de Est inca ofera un urias potential de crestere. in primul rand, economiile tarilor est-europene se dezvolta mult mai rapid decat economiile vest-europene, ceea ce genereaza rate de crestere a PIB-ului semnificativ mai mari. In al doilea rand, Europa de Est beneficiaza de un nivel tot mai crescut de bunastare, ceea ce determina o crestere puternica a depozitelor de economii - situatie care, la randul sau, face sa creasca cererea pentru produse de asigurari", subliniaza analistii Erste.

Analistii Erste sustin ca investitorii par interesati atat de pretul actiunilor companiilor de asigurari, cat si de cel al titlurilor bancare.

Actiunile companiilor de asigurari (indicele DJES Insurance) au pierdut 11,0% in 2007, plus inca 24,6% in primele sase luni ale acestui an.

"Studiind evolutia pretului actiunilor in sectorul bancar si cel al asigurarilor, se observa clar ca aceste doua sectoare sunt considerate egale. Rezultatul este ca actiunile companiilor de asigurari sunt in prezent tranzactionate la nivelul din iulie 2005. Nivelul median al raportului preturi/venituri 2008 al indicelui DJES Insurance a scazut cu 7,6% in acest moment", mai arata raportul Erste.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri