Moneda nationala a recuperat din pierderi spre finalul sedintei valutare pana la 3,67 lei/euro, evolutie sustinuta de aprecierea monedelor din regiune, care au castigat teren in fata euro pe tot parcursul sedintei.
"Leul s-a mai apreciat putin in ultima parte a zilei, de la nivelul maxim de 3,69 lei/euro atins in prima parte a sedintei valutare pe fondul aprecierii monedelor din regiune. Forintul si zlotul au castigat teren in fata euro pe tot parcursul zilei, spre deosebire de leu", a declarat dealerul Bancii Comerciale Romane Narcis Noaghea.

Moneda nationala era cotata la 3,66 lei/euro in deschiderea sedintei valutare nivel apropiat de cel de inchidere de miercuri, dupa care s-a depreciat treptat pana la 3,6910 lei/euro. Ulterior, cursul a oscilat sub acest nivel, cu o usoara tendinta de apreciere, pana la 3,67 lei/euro. Astfel, la ora 17:30, bancile cumparau un euro cu 3,6650 lei/euro si il vindeau cu 3,6700 lei/euro.

Deprecierea accelerata a leului a fost corelata cu prabusirea bursei de la Bucuresti, dupa ce indicele principal BET, al celor mai lichide 10 tituri, a scazut cu 4,27%.

Cursul de referinta publicat de banca centrala indica deprecierea leului fata de moneda europeana cu peste cinci bani (1,4%), pana la 3,6897 lei/euro, nivelul minim al ultimelor cinci luni, respectiv o apreciere a leului cu aproape un ban (0,26%) fata de dolarul american, pana la 2,5540 lei/dolar, de la 2,5606 lei/dolar, cat era miercuri.

Moneda americana a pierdut teren pe pietele internationale de la 1,4280 pana la 1,4541 dolari/euro, dupa care dolarul si-a inversat tendinta, iar la 17:30, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4364 dolari/euro.

Banca Nationala a Romaniei a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6,66% pe an, sub cel de 7,62% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 7,16% pe an, de la 8,12% pe an, cat era miercuri.

Dobanzile interbancare pentru o zi de tip overnight s-au mentinut la un nivel scazut, de 6,50% pe an, cu mult sub nivelul dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an, ca urmare a lichiditatii sporite din piata monetara romaneasca.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a plasat obligatiuni de stat de tip benchmark pe trei ani, de 43,07 milioane lei (11,67 milioane euro), la care a acceptat sa plateasca un randament anual mediu de 10,50%, superior celui de la licitatia precedenta, de 10,48%.

De asemenea, Finantele au atras 650 milioane lei de la bancile comerciale, in depozite cu scadenta la o saptamana, pana la 25 septembrie, la care au acceptat sa plateasca o dobanda medie de 9,49% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri