Fluctuatiile puternice ale leului pe parcursul ultimei saptamani, ca si ale celorlalte monede ale tarilor emergente din regiune, au dus la prima interventie directa din ultimii ani a BNR in piata valutara, leul devenind din ce in ce mai sensibil in urma crizei financiare internationale.
Leul a oscilat intre un nivel minim de 3,7650 lei/euro si unul maxim de 3,98 lei/euro pe parcursul ultimei saptamani, influentat, in principal, de evolutiile monedelor emergente, sensibile in fata turbulentelor din pietele financiare internationale.

Caderile inregistrate de cele mai importante burse si stirile negative legate de criza mondiala au atras chiar si fluctuatii de 16 bani pe perioade scurte de timp, Banca Nationala a Romaniei (BNR) luand astfel decizia de a interveni direct pe piata valutara in ultima zi a saptamanii, intr-o incercare de a stabiliza leul.

Mesajul de luni al premierului si al guvernatorului BNR a calmat piata, insa pentru scurt timp

Moneda nationala a deschis saptamana in depreciere si s-a prabusit in primele ore de tranzactionare de luni cu aproximativ 9 bani, pana la 3,98 lei/euro. Declaratiile premierului Calin Popescu Tariceanu si ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, au ajutat, insa, leul sa recupereze usor din pierderi, atat pe finalul zilei de luni, pana la o inchidere de aproximativ 3,95 lei/euro, cat si pe parcursul zilei de marti, cand leul s-a apreciat pana la 3,91 lei/euro.

Primul ministru si guvernatorul BNR au tinut sa dea asigurari, luni, ca Guvernul si banca centrala sunt gata, in actualul context financiar international, sa intervina in piata punctual "atunci cand este nevoie", "cu cat este nevoie", dar nu considera necesare masuri generale de interventie.

Guvernatorul BNR sustinea ca deprecierea leului nu a iesit din limitele normalului, ci se justifica prin starea de incertitudine din piata interbancara, "avand in vedere evolutiile din ultima vreme de pe pietele internationale si cele din ultima saptamana de pe plan intern".

Astfel, daca luni, banca centrala anunta un curs de referinta de 3,9410 lei/euro, marti, BNR publica un curs valutar de 3,9277 lei/euro.

Piata a suspectat interventia BNR inca de miercuri

Leul a inchis ziua de marti in usoara depreciere, la 3,92 lei/euro si a inceput ce-a dea treia sedinta a saptamanii la un curs de 3,95 lei/euro. Cu toate acestea, moneda nationala a inceput miercuri sa se aprecieze puternic, inca din primele ore de tranzactionare, pana la 3,92 lei/euro, pentru ca apoi sa castige teren in fata euro pana la 3,8550 lei/euro.

Daca evolutia leului din primele doua sedinte ale saptamanii a fost in concordanta cu miscarile monedelor nationale de pe celelalte piete regionale emergente, aprecierea puternica de miercuri a fost in opozitie cu cea de pe pietele din regiune, care pierdeau teren in fata monedei europene. O astfel de evolutie a facut mai muti analisti sa suspecteze o interventie indirecta a BNR pe piata valutara.

"Toate celelalte valute emergente din regiune s-au depreciat in aceasta sedinta, pe cand leul s-a apreciat. Putem suspecta ca BNR a intervenit indirect in piata valutara, pentru a preveni deprecierea monedei nationale", declara, miercuri, dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, citat de NewsIn.

"Cursul a deschis sedinta de miercuri la 3,9470-3,9500 lei/euro, mult mai sus decat inchiderea de marti, ca urmare a scaderilor puternice de pe bursele internationale. Cu toate acestea, desi monedele regionale se depreciau, leul a castigat teren in fata euro pana la 3,92 lei/euro", constatau si analistii ING.

Anuntul marilor banci centrale de reducere a dobanzilor cheie ajuta leul inca o data


Dupa un curs de referinta de 3,9233 lei/euro, anuntat de BNR, moneda nationala a inchis sedinta valutara de miercuri la cotatii de aproximativ 3,87 lei/euro. Aprecierea din ultima parte a sedintei a venit pe fondul anuntului facut de marile banci centrale, printre care Banca Centrala Europeana (BCE), Federal Reserve si Bank of England (BoE), de a reduce dobanzile de politica monetara cu cate o jumatate de punct procentual, intr-o actiune concertata menita sa ajute bancile sa faca fata crizei economice globale.

Efectele deciziei luate de sase mari banci centrale s-au vazut si joi, cand leul si-a continuat aprecierea si a castigat aproximativ 12 bani, de la 3,89 la 3,7650 lei/euro, in ton cu regiunea, BNR anuntand un curs de referinta de 3,8249 lei/euro.

Caderile de pe marile burse au atras,vineri, fluctuatii puternice in regiune

Leul a deschis sedinta de vineri cu o depreciere masiva, pana la 3,9350 lei/euro. Zvonurile ca banca ungureasca OTP Bank ar putea fi nationalizata au depreciat puternic forintul, care a influentat intreaga regiune. Mai mult, piata valutara a fost influentata negativ de evolutia burselor, in conditiile in care Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a avut, vineri, o sesiune de predeschidere prelungita, pana la ora 16:00, decizia fiind luata in contextul international, in care bursele mondiale s-au prabusit.

Astfel, indicele Nikkei al bursei din Tokyo a inchis sedinta de vineri cu o scadere spectaculoasa, de 9,62%, cea mai abrupta din ultimii 21 de ani, dupa ce la bursa din New York, indicele Dow Jones incheiase sedinta de joi cu o scadere spectaculoasa de 7,33%, din cauza temerilor legate de situatia sistemului financiar mondial.
BNR intervine direct in piata valutara, pentru prima data in ultimii ani

Ulterior, leul s-a apreciat cu 16 bani, pana la 3,77 lei/euro, iar, la ora 13:03, BNR a decis sa intervina in mod direct in piata valutara, dupa ce moneda nationala inregistrase fluctuatii puternice, ca si restul monedelor din regiune. Astfel, banca centrala a intervenit prin vanzarea a aproximativ 40 milioane euro, pentru "testarea functionarii pietei in contextul actual de volatilitate si incertitudine si pentru intelegerea unor necorelari intre datele statistice de pe pietele monetara si valutara si cotatiile existente pe aceste piete", conform comunicatului trimis ulterior de BNR.

Dupa interventia BNR, leul s-a stabilizat la 3,8050 lei/euro pana la finalul sedintei, in urma unor marcari de profit, iar banca centrala a anuntat un curs de referinta de 3,7690 lei/euro.

"Este, in primul rand, un semnal ca BNR este gata sa faca operatiuni direct. Cred ca o sa fie tot mai multe interventii in piata, din moment ce bancile centrale si chiar guvernele au actionat prin nationalizari sau garantari de depozite", spunea, vineri, dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

La ora 16:00, BNR a anuntat ca a testat din nou piata valutara "pentru a verifica realitatea cotatiilor", fara sa efectueze, insa, vreo tranzactie.

"Banca centrala poate vrea sa aprecieze leul pana la 3,70 lei/euro, dar nu cred ca ar putea sa ajunga acolo. Criza financiara pune presiune foarte mare, iar BNR nu are foarte mare libertate de miscare in aceste conditii", spunea, vineri, Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania.

Cu toate acestea, analistii Raiffeisen Bank Romania considera ca "aversiunea la risc a investitorilor va continua sa fie principalul element care va misca leul si in perioada urmatoare".

Acestia anticipeaza ca leul va recupera din terenul pierdut pana la finalul acestui an, cand ar urma sa fie cotat la 3,60 lei/euro, nivel la care s-ar putea mentine pana inspre jumatatea lui 2009, cand s-ar putea aprecia la 3,58 lei/euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri