Primaria Capitalei intentioneaza sa inunde piata in februarie cu obligatiuni municipale in valoare de 150 milioane euro (peste 5.700 miliarde lei).

Imprumutul are drept scop finantarea unor proiecte de investitii in infrastructura orasului, printre care pasajul suprateran Basarab, parcarea de la Gara de Nord plus alte 200 de spatii de parcare de mai mici dimensiuni in restul orasului.

Avand in vedere capacitatea redusa de absorbtie a pietei interne, grosul emisiunii ar putea fi destinat investitorilor straini, municipalitatea urmand sa lanseze in perioada urmatoare licitatii pentru desemnarea consultantului si a societatii de intermediere.

Legea nu permite municipalitatilor sa se imprumute mai mult de 20% din veniturile totale iar bugetul Bucurestiului pe 2005 ar putea fi afectat de introducerea cotei unice si de reducerea subventiei acordate de stat pentru consumul de energie termica si transportul in comun.

Bugetul Capitalei va trebui sa asigure din acest an cofinantarea proiectelor de investitii din surse externe, in special imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii, care reprezinta jumatate din valoarea acestora.

Investitorii ar putea beneficia de un randament in euro de pana la 6%

Primul pas inainte de iesirea pe pietele externe ar trebui sa fie insa obtinerea unui rating din partea unei agentii credibile.

In caz contrar, dobanzile platite investitorilor pot fi sensibil mai mari pentru ca acestia vor percepe investitia drept plasament cu risc ridicat.

"Luand in considerare randamentele existente pe piata si o perioada de maturitate de 10 ani, cred ca obligatiunile emise de primaria Capitalei ar putea sa aiba un randament de aproximativ 6%" este de parere Viorel Udma, presedinte VMB Partners.

Investitorii in cautare de profituri substantiale pe pietele in dezvoltare prefera obligatiunile in moneda nationala in defavoarea obligatiunilor de stat, emise in euro sau dolari.

In atentia acestora se afla acele piete pe care monedele nationale au sanse mari sa se aprecieze in acest an, iar una dintre tarile favorite este Romania.

Ce-i drept, profitul presupune in aceste cazuri mai multa transpiratie. Pentru obligatiunile de stat, singura preocupare a investitorilor este solvabilitatea respectivei tari.

In schimb, investitiile in obligatiuni denominate in moneda nationala sunt precedate de obtinerea de informatii privind perspectivele inflatiei, a ratelor dobanzii si a cursului de schimb.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri