Unicredit Tiriac Bank va folosi intregul profit pe 2008 pentru capitalizarea bancii, a declarat miercuri directorul general Rasvan Radu, precizand ca decizia de a nu acorda dividende din castigul obtinut anul trecut va fi aprobata in curand in Consiliul de Administratie al bancii, scrie NewsIn.

"Ne propunem sa mentinem adecvarea capitalului la aproximativ 10%, semnificativ peste nivelul recomandat, de 8%, pentru a avea resursele necesare in conditiile actuale", a declarat directorul general Rasvan Radu (foto).

Potrivit estimarilor UniCredit, profitul realizat anul trecut, auditat in Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS), reprezinta aproximativ 10% din profitul consolidat la nivelul sistemului bancar din Romania, ajustat pentru comparabilitate.

Profitul net auditat in Standardele Romanesti de Contabilitate (RAS) este de 213,6 milioane lei. Indicatorul de solvabilitate al bancii de plasa, la finalul anului trecut, la 10,2%.

Activele bancii au ajuns la finalul anului trecut la 17,5 miliarde lei (4,39 miliarde euro), cu 36% mai mult decat la finalul lui 2007. Activele totale ale UniCredit Tiriac Bank consolidate cu totalul activelor celorlalte companii la care banca detine participatii se cifrau la 20,3 miliarde lei (5,09 miliarde euro) la finalul anului trecut.

Portofoliul de credite in sold, inclusiv creditele externelizate la banca mama in valoare de 1,1 miliarde euro, a crescut cu 53% atingand 16,7 miliarde lei (4,19 miliarde euro) la finalul lui 2008. Volumul depozitelor atrase de la clienti a crescut cu 31% in 2008, la 8,5 miliarde lei (2,13 miliarde euro).

Raportul dintre credite si depozite la sfarsitul anului trecut era de 145%, in tendinta descrescatoare, in conditiile in care aproape 95% din finantarea externa a bancii este asigurata de banca mama, au precizat reprezentantii UniCredit.

Profitul operational al UniCredit Tiriac Bank a crescut in 2008 cu 48% fata de 2007, atingand 602 milioane lei, in conditiile in care veniturile operationale au sporit cu 39%, iar cheltuielile operationale - cu 30%.

Raportul dintre costuri si venituri s-a imbunatatit in 2008, ajungand la 48,2%, comparativ cu 51,4% in 2007, in conditiile in care banca a deschis anul trecut 101 unitati noi.

Divizia corporativa a bancii a contribuit cu 40% la veniturile UniCredit Tiriac Bank, inregistrand o crestere cu 35% a veniturilor generate. Divizia de retail a adus 37% din totalul veniturilor si a afisat o crestere de 36% fata de anul precedent.

Rata capitalului propriu (ROE) este de 21,3% (23,2% ajustat de impactul noilor sucursale), iar rentabilitatea activelor (ROA) este de 2,4%, mai arata datele UniCredit Tiriac Bank. Indicatorul de solvabilitate este de 10,2%, iar gradul de acoperire cu provizioane al expunerilor bilantiere este de 2,34%.

Banca a stopat planul de extindere a retelei de unitati

Unicredit Tiriac Bank a stopat, deocamdata, extinderea retelei de unitati bancare, pe fondul conditiilor incerte din piata, dupa ce anul trecut a deschis aproximativ 100 noi unitati si nu intentioneaza sa opereze concedieri, a declarat presedintele executiv al bancii.

"Nu vrem sa inchidem unitati bancare in acest an, dar nu mai deschidem. Aveam un plan de extindere, care deocamdata este pus in asteptare, pe 3 ani, incepand cu 2008, de 300 de unitati. dintre acestea. Dintre acestea, anul trecut am deschis 100 de unitati, in conditiile in care planuiam sa deschidem 70", a explicat Radu.

El a spus ca banca nu are in plan concedieri, dar este posibil ca, pe fondul centralizarii activitatii, unii salariati din agentii sa fie mutati pe alte segmente.

Radu a precizat ca extinderea de anul trecut a inceput in iunie, iar termenul pentru trecerea pe profit a unitatilor nou-deschise este de 18 luni.

"Dintre unitati, 2-3, aflate in Bucuresti si Constanta, au trecut foarte repede pe profit. Pentru restul, termenul este de 18 luni, in conditiile in care extinderea cu 100 de unitati a inceput in iunie 2008", a mai spus presedintele executiv al Unicredit Tiriac Bank.

Unicredit are in portofoliu titluri de stat de peste 200 milioane lei

Unicredit Tiriac Bank are in portofoliu titluri de stat in valoare de peste 200 milioane lei, a declarat miercuri presedintele executiv al institutiei, Rasvan Radu.

Stocul titlurilor de stat a crescut in ultimele trei luni de la 12 miliarde lei, la 25 miliarde lei, declara, in februarie, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Potrivit reprezentantului Unicredit, cumpararea de titluri de stat de catre banci limiteaza capacitatea bancilor de a da credite, din acest punct de vedere statul constituind o concurenta pentru mediul privat in obtinerea de finantare. El a completat ca titlurile de stat sunt insa necesare pentru un portofoliu echilibrat.

"Institutiile financiare sunt interesate sa-si mentina lichida o parte din portofoliul, deci titlurile de stat sunt necesare pentru echilibrul acestuia. Este adevarat ca se formeaza astfel o concurenta pentru resurse, care nu mai pot fi folosite pentru a da credite", a spus Radu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri