Bancile implicate in programul "Prima Casa" vor semna, la sfarsitul saptamanii, o noua conventie cu Fondul National de de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), prin care se vor stabili procedurile legale de executare a garantiei.
"Au fost clarificate unele aspecte legale, care intereseaza mai putin consumatorul, si au fost lamurite toate punctele care impiedicau programul. Pentru fiecare punct in parte am gasit un acord si a mai ramas ca unii consilieri juridici sa gaseasca formula legala pentru ca aceste aspecte sa fie puse in aplicare", a spus, citat de NewsIn, vicepresedintele Raiffeisen Bank responsabil cu divizia retail, Razvan Munteanu, dupa intalnirea bancherilor cu premierul Emil Boc.

Potrivit reprezentantului Raiffeisen Bank, bancile vor semna, cel mai probabil pana la finalul acestei saptamani, o noua conventie cu FNGCIMM.

"Modificarile nu sunt foarte vizibile, dar au fost gasite unele modalitati prin care putem verifica daca imobilul este sau nu asigurat si cum facem sa transferam ipoteca", a mai explicat Munteanu.

El a adaugat ca, prin noul document, ipoteca instituita asupra proprietatilor vandute prin "Prima Casa" va fi legala, nu conventionala, asa cum era prevazut in documentul initial.

Ipoteca de tip conventional presupune un contract intre parti si le-ar permite bancherilor sa recupereze mai repede banii de la fondul de garantare in cazul executarii silite, in timp ce ipoteca legala presupune ca totul sa se rezolve in instanta, ceea ce face ca bancile sa-si recupereze mai greu banii.

Reprezentantii FNGCIMM au primit, de la Ministerul Justitiei, o recomandare in sensul modificarii conventiei initiale pentru a se stabili ipoteca legala, nu conventionala.

Modificarile conventiei se vor aplica si contractelor semnate deja de banci, prin incheierea unor acte aditionale.

Din cele 20 de banci inscrise initial in programul "Prima Casa", 12 au semnat deja conventii cu FNGCIMM, insa dintre acestea doar doua au acordat deja credite.

ING Bank se retrage din Prima Casa

In urma analizei Conventiei de Garantare pentru programul „Prima Casa”, primite de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), ING Bank Romania a ales sa nu mai participe la proiectul propus de Guvern, insa va lansa un produs de creditare similar celor oferite prin acest program, pentru care va practica dobanzi comparabile.

"Noul produs se va acorda extrem de rapid. Imobilul achizitionat poate fi orice casa in care clientul doreste sa locuiasca, nu neaparat prima sa casa. Aceasta oferta de creditare sustine initiativa si efortul notabil al Guvernului pentru revigorarea sectorului imobiliar” , a declarat directorul diviziei de retail a bancii, Albert Roggemans.

Bancherii invoca faptul ca procedura de acordare a garantiei presupune o administrare speciala de catre banca, generand astfel costuri suplimentare ce nu sunt in concordanta cu modelul de distributie al ING Bank.

Oferta ING Bank va fi lansata pe piata bancara romaneasca in vara acestui an.

Millennium Bank: Valoarea medie a unui credit prin Prima Casa va fi de 50.000 euro

Valoarea medie a unui credit acordat de Millennium Bank prin Prima Casa se va situa in jurul a 50.000 de euro, avand in vedere rata de dobanda redusa, care va permite incadrarea clientilor pentru o suma mai mare, a declarat, pentru Wall-Street, Eliza Erhan, director departament Dezvoltare Produse Retail in cadrul bancii portugheze.

“In acest moment, Millennium Bank pregateste, pe plan intern, procesul de creditare si modul de lucru cu Fondul de Garantare, conform prevederilor conventiei semnate. Imediat ce acest proces va fi finalizat, vom incepe sa acordam credite, mai ales ca avem deja solicitari in acest sens din partea clientilor nostri”, spune Eliza Erhan.

Millennium Bank a estimat un plafon de creditare de 30 de milioane de euro pentru anul 2009, iar in urma subscrierii, plafonul confirmat de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) este de 20,5 milioane de euro.

Singurul cost perceput de banca este reprezentat de rata dobanzii - Euribor la 3 luni plus 4%. In prezent, rata de dobanda este de 5,11%.
La acest cost se adauga comisionul FNGCIMM pentru garantia emisa, in valoare de 0,37% pe an, aplicat la soldul creditului. Millennium Bank nu percepe comision de analiza si de acordare, iar costul evaluarii este suportat de banca.

“Millennium Bank a semnat conventia de garantare cu FNGCIMM. Asadar, imediat ce vor fi puse la punct toate detaliile privind activitatea de creditare, vom incepe sa acordam credite in cadrul programului Prima Casa”, adauga Eliza Erhan.

Raiffeisen Bank, credite prin Prima Casa de saptamana viitoare

Raiffeisen Bank va acorda credite prin programul Prima Casa de la inceputul saptamanii viitoare, dupa ce bancile vor semna o noua conventie cu Fondul de Garantare, in urma discutiilor de marti si cu premierul Emil Boc, a spus vicepresedintele Raiffeisen Bank, Razvan Munteanu, citat de NewsIn.

"In conditiile in care vom semna o noua conventie cu Fondul de Garantare la finalul acestei saptamani, cel mai probabil ca Raiffeisen va incepe sa dea credite de la inceputul saptamanii viitoare. Am inceput deja sa analizam unele cereri pentru credite", a spus Razvan Munteanu.

Solicitare: 75% din locuintele din Prima Casa sa fie construite de acum inainte


Organizatia patronala Conpirom cere din nou Guvernului sa ia in considerare introducerea in programul "Prima Casa" a propunerii ca 75% din locuintele din program sa fie din categoria celor care urmeaza sa fie construite, pentru a da un impuls real revenirii.

“Prim-ministrul Emil Boc nu a dat curs solicitarii Conpirom, din data de 10.07.2009, care a cerut ca 75 % dintre locuintele care intra in programul Prima Casa sa fie din categoria celor care urmeaza sa fie construite”, se arata intr-un comunicat transmis de organizatie.

Conpirom pune ca in afara de faptul ca vehicularea imobilelor deja construite nu aduce niciun beneficiu economiei romanesti, ci numai dezvoltatorilor imobiliari si proprietarilor care doresc sa vanda, devine evident ca programul "Prima Casa" intalneste probleme structurale atunci cand se refera la locuintele noi pe care dezvoltatorii deja le-au ipotecat pentru a obtine creditele necesare realizarii lucrarilor.

Astfel, Romania risca sa fie angrenata astfel intr-un carusel financiar in care se gireaza de doua ori cu aceeasi garantie imobiliara. “Intalnirea premierului cu reprezentantii bancilor sta marturie a problemelor pe care le intampina acest program pentru ca nu a fost gandit din start ca un impuls al revenirii economice”, incheie solicitarea Conpirom.











Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri