Daca in ceea ce priveste plasamentele in titluri autohtone, oportunitatile exista din plin, bursele straine sunt mai putin accesibile, chiar daca pasii parcursi in liberalizarea contului de capital au facut ca banii sa intre si sa iasa mai usor din tara. Pana acum, ce e drept, cresterea importanta a Bursei de Valori Bucuresti si celelalte oportunitati oferite de Romania investitorilor au facut ca banii mai degraba sa vina catre piata de capital de aici decat sa plece in alte parti. Asa ca, deocamdata, jucatorii de la bursa romaneasca nu sunt foarte grabiti sa isi plaseze banii pe alte piete de capital.

In principiu, astfel de investitii sunt destul de periculoase, este de parere analistul Matei Paun. Recomandarea mea este ca fiecare sa investeasca acolo unde se pricepe. Daca un investitor se arunca la bursele de la New York, Londra sau Tokio, are nevoie de o perioada de acomodare, iar pana cand invata cum merg lucrurile, poate pierde sume importante. Multi dintre investitori nu isi pot permite sa piarda aceste sume, spune el.

Companii romanesti care sa aiba dreptul de a tranzactiona actiuni la marile burse din lume nu prea exista, singura care are acest privilegiu fiind Abn Amro, la Bursa de la Londra. Alta posibilitate, deocamdata mai degraba teoretica, este cea a tranzactionarii prin intermediul SSIF-urilor prezente in acest moment pe piata romaneasca. O parte dintre ele au deja in plan pentru perioada urmatoare colaborari cu companii de intermediere care activeaza la bursele din strainatate.

Intercapital, spre exemplu, are intre directiile de dezvoltare pe termen mediu, potrivit directorului general Razvan Pasol, si intrarea pe bursele din regiune, fie direct (prin agentii proprii), fie indirect, prin colaborari cu brokeri locali, pentru a oferi clientilor acces la alte piete. si Raiffeisen Capital and Investment lucreaza la o asemenea oferta, presedintele Dana Mirela Ionescu estimand ca tranzactiile pe burse din strainatate s-ar putea realiza chiar la inceputul anului viitor. Pana acum, cererea nefiind atat de mare, proiectul nu a reprezentat o prioritate. La SSIF Broker se discuta, de asemenea, despre o asemenea posibilitate pentru perioada urmatoare.

Biletul de intrare: de la 2.000 de dolari in sus

Unele dintre SSIF-urile autohtone au ca avantaj faptul ca societatile-mama sunt autorizate sa intermedieze tranzactii pe piete straine. Este vorba mai ales de banci cu o arie larga de acoperire, precum Raiffeisen, HVB Bank, Unicredit, ING si altele asemenea. In fine, poate cea mai la indemana posibilitate in acest moment este crearea unui cont pe unul din site-urile care se ocupa cu tranzactiile bursiere. Ameritrade, GCI Trading, Etrade, Charles Schwab, Scottrade sunt doar cateva din nenumaratele site-uri care ofera tranzactii cu actiuni, unitati ale fondurilor de investitii, obligatiuni, derivate si multe altele. Cele mai importante trei lucruri sunt: cunoasterea limbii engleze, cunostinte cat mai mari in domeniul pietelor financiare si, cel mai important, bani cat mai multi in cont.

Conditiile depind, de la caz la caz, comisioanele variind si calculandu-se in diverse feluri, fie ca procentaj din tranzactii, fie ca suma fixa, fie in alte feluri. Suma minima este de obicei in jurul a o mie-doua mii de dolari, conturile putand fi cash sau in marja, iar alimentarea se face prin transfer bancar, de pe cardul de credit sau in diverse alte feluri, in functie de companie. Atentia este cea mai importanta, pentru ca diferentele intre oferte, desi nu sunt majore, determina optiunea. Nu stiu daca e o idee foarte buna o investitie in strainatate, spune Matei Paun. Daca, totusi, se ia aceasta decizie, este mai convenabil un plasament in fonduri de investitii. Nu prea vad cum pot avea cresteri importante bursele straine in perioada urmatoare, asa ca nu stiu cat de atragatoare sunt actiunile cotate acolo. Nici vorba sa ajunga la randamentele de aici.

In ceea ce priveste diferenta intre conturile asistate de brokeri, de care ar putea beneficia investitorii din Romania, si cele de pe internet, analistul este transant, fiind de parere ca alternativa la fondurile de investitii este sa tranzactionezi de unul singur: Trebuie sa-ti faci singur temele sau sa apelezi la experti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri