Peste 900 de tineri fac bani pentru 15.000 de investitori la bursa. Din aceasta meserie, ei cistiga lunar in medie 1.000 de euro. Anul acesta au adus in ringul bursier in jur de 2,1 miliarde de euro, adica trei procente din PIB
Meseria de broker a aparut de numai zece ani in Romania. Dupa citiva ani de incercari timide, tinerii brokeri au inceput sa produca intr-adevar bani pentru clientii lor. In acest an, la bursa s-au tranzactionat actiuni in valoare de 2,1 miliarde de euro, de trei ori mai mult ca anul trecut, cind media a fost undeva la 600 de milioane de euro, sustine Stere Farmache, director general la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Practic, cei 2,1 miliarde de euro de la BVB au fost adusi de cei 900 de brokeri, dar inmultiti pentru cei 15.000 de jucatori ai bursei.

Productivitate de sase ori mai mare

O suma mare de bani, tinind cont de cifra de afaceri pe cap de broker (vorbind statistic ), care este de 2,3 milioane de euro. Daca luam in calcul si datele Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu, ajungem la o cifra de afaceri de peste 2,5 miliarde de euro, adica mai mult de 3% din produsul intern brut. Iar la un comision mediu de 1% la tranzactie, putem spune ca fiecare broker a adus firmei la care lucreaza in jur de 25.000 de euro. O productivitate a muncii mult superioara angajatilor din aceasta tara. Trebuie spus ca, potrivit datelor statistice, productivitatea muncii in Romania este de 4.000 de euro pe angajat.

De la 1.000 de euro la 10.000

Pe piata exista in momentul de fata 70 de societati de servicii de investitii financiare autorizate de CNVM si circa 900 de agenti de servicii de investitii financiare (brokeri) autorizate de CNVM, spune Anca Dumitru, director general la Asociatia Brokerilor. Potrivit domniei sale, media de virsta este in jur de 30 de ani, iar veniturile brokerilor se compun, in functie de politica fiecarei societati, din salariu fix plus comision din administrarea conturilor clientilor sau doar din salariu fix.

In general, venitul fix este cuprins intre 500 si 1.500 de euro. Salariul este in functie de firma la care lucreaza, de posibilitatile ei, si, de ce nu, de pozitia respectivului. Dar un broker bun care are clienti isi poate chiar mari de peste 10 ori lunar acesti bani. Sint clienti care acorda comision de succes. Adica respectivul broker a stiut cind sa investeasca la bursa, ne spune Adrian Manaila, directorul SSIF Elda Invest din Galati. Asta pentru ca se considera ca brokerul are grija de banii clientului.

Patru ore in ring

Cu toate ca programul bursei este de doar patru ore pe zi (de la ora 10.15 la 14.15), un broker munceste in fapt mult mai mult. Ca medie, muncesc in general cam 10 ore pe zi. Sint si zile in care muncesc 12 sau 14 ore, si sint si zile cu un program mai lejer, sustine Razvan Pasol, presedinte SSIF Intercapital Invest. Acest volum de munca se datoreaza in special analizei pietei de capital. Pentru ca un broker bun trebuie sa stie cum au mers actiunile unei companii, care sint perfomantele economice ale acelei firme si nu in ultimul rind ce zvonuri circula pe piata de capital. Desi este o meserie masculina, in ultimii ani, pe piata au inceput sa apara si femeile-broker.

Luxul brokerilor

Brokerii recunosc ca mai beau in timpul programului. Bauturile intilnite des in birouri sint sucurile naturale, dar si whisky-ul.

De regula, brokerii isi fac vacantele in afara, fiind preferate destinatii mai exotice. Spre exemplu, pe Daniel Tepes, presedintele HTI Valori Mobiliare, l-am gasit la telefon in Thailanda. Sint in Thailanda, acum de sarbatori, a spus Tepes.

Majoritatea brokerilor au la baza meseria de economist, respectiv analist financiar. Deci, Academia de Studii Economice.

Masinile, ca in orice meserie, sint dupa buget. Adica intilnim de regula automobile noi, valoarea lor fiind cuprinsa intre 8.000 si 20.000 de euro. Si aici Loganul este la mare putere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri