Ministerul Finantelor a anuntat, in calendarul emisiunilor de titluri de stat pentru anul 2006, o suma totala a imprumuturilor de pe piata interna de 4,15 miliarde de lei noi. Listarea titlurilor de stat insa nu a fost adusa in discutie nici de aceasta data, desi reprezentanti Bursei de Valori Bucuresti (BVB) se asteptau sa fie facuta macar o referire. Proiectul listarii titlurilor de stat la Bursa pare sa fi ramas in acelasi stadiu al asteptarii resemnate.

"Bursa a facut toti pasii de care era nevoie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a elaborat un regulament privind tranzactionarea titlurilor de stat pe piata de capital, dar Ministerul Finantelor ar fi trebuit sa anunte, in programul de emisiune pentru anul 2006, care dintre acestea vor fi tranzactionate pe piata secundara", ne-a declarat directorul BVB, Stere Farmache.


Conducerea Bursei de Valori nu mai insista


Directorul BVB considera ca orice insistenta din partea Bursei ar fi, in aceste conditii, de prisos: "Atat Ministerul Finantelor, cat si Banca Nationala a Romaniei cunosc situatia foarte bine, Bursa este pregatita si dispune deja de un sistem fiabil de tranzactionare, intentia noastra este clar exprimata, iar decizia le apartine in totalitate". Presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci a Senatului, Varujan Vosganian, ne-a precizat: "Listarea la Bursa a titlurilor de stat nu a fost decisa, inca, dar cotarea acestora va avea loc mai mult ca sigur anul acesta. S-a luat doar decizia de acordare a accesului investitorilor straini la piata primara a titlurilor de stat, in cadrul programului de liberalizare a contului de capital".

Decizia listarii titlurilor de stat trebuie luata de comun acord de catre Ministerul de Finante, in calitate de emitent, si Banca Nationala a Romaniei, in calitate de intermediar, si presupune ca perioada pe care acestea sunt emise sa fie mai mare de cinci ani. In calendarul emisiunilor de titluri de stat pe anul 2006, Ministerul de Finante anunta emisiunea de obligatiuni de stat de tip benchmark chiar si cu scadenta de 10 ani, dar problema cotarii propriu-zise a acestora la BVB va fi luata in calcul abia dupa emisiunea propriu-zisa, care incepe din aprilie.

Legea regimului investitiilor straine in Romania, realizate prin cumpararea de titluri de stat, urma sa fie aprobata pana la inceputul acestui an, dar pentru ca legea se discuta inca in parlament, accesul propriu-zis al strainilor la titlurile noastre de stat se prevede a avea loc abia prin luna martie.


Reglementarile CNVM


Regulamentul elaborat anul trecut de catre comisie stabileste ca pe piata reglementata au acces intermediarii definiti in conformitate cu prevederile din Legea pietei de capital, care indeplinesc cerintele impuse de CNVM si de regulile pietei. Reglementarile emise de operatorul de piata vor contine, printre altele, informatii privind tranzactionarea titlurilor de stat pe piata reglementata, modul de determinare si publicare a preturilor si a cotatiilor, administrarea si diseminarea informatiilor catre public, reguli privind respectarea cerintelor comisiei referitoare la prevenirea si detectarea abuzurilor pe piata, prevenirea spalarii banilor si a finantarii de acte de terorism, precum si masurile disciplinare pentru cazurile de incalcari grave ale regulilor stabilite pentru participantii pe piata reglementata.

Depozitarea si inregistrarea titlurilor de stat, precum si compensarea si decontarea operatiunilor cu titluri de stat derulate pe piata reglementata se face de catre depozitarul central, autorizat in conformitate cu prevederile Legii pietei de capital. Totodata, comisia a decis ca, in cazul in care depozitarul central va fi agreat ca registratar unic al titlurilor de stat, Ministerul Finantelor Publice sa poata desemna un reprezentant care sa participe de drept la toate sedintele Consiliului de Administratie care au pe ordinea de zi puncte referitoare la piata titlurilor de stat. Reprezentantul Ministerului Finantelor va avea drept de veto numai cu privire la subiectele privind piata titlurilor de stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri