Allianz-Tiriac Asigurari a incheiat anul 2010 cu venituri din activitatea de asigurari generale si de viata de peste 1 miliard de lei, in scadere cu 20% comparativ cu anul anterior, a anuntat compania.
„Anul 2010 a fost unul plin de provocari pentru toti jucatorii de pe piata asigurarilor. Efectele manifestarii recesiunii s-au facut simtite la nivelul afacerilor derulate de Allianz-Tiriac. Am traversat o perioada in care masurile de austeritate au avut un impact relevant asupra volumului primelor brute subscrise de companie”, a declarat Rangam Bir (foto), directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.

Allianz-Tiriac Asigurari a incheiat anul 2010 cu venituri totale din activitatea de asigurari generale si de viata de 1.032 milioane de lei, in scadere cu circa 20 de procente comparativ cu anul anterior.

Cresterea intempestiva a ratei TVA a incarcat volumul costurilor, atat in ceea ce priveste cheltuielile operationale, dar mai ales la nivelul obligatiilor de plata cu despagubirile. Compania ramane pe teritoriul pozitiv in ceea ce priveste rezultatul operational, acesta situandu-se la o valoare de aproximativ 8 milioane de lei, conform cifrelor anuale preliminate in conformitate cu Standardele Internationale de Contabilitate.

"Nivelul profitabilitatii a fost influentat negativ in principal din doua directii: majorarea TVA, respectiv continuarea cresterii obligatiilor de plata pentru vatamari corporale acoperite de politele RCA", a daugat el.

In ceea ce priveste pretentiile de indemnizare a vatamarilor corporale / daunelor morale aferente politelor RCA, Allianz-Tiriac anunta ca a resimtit o acutizare a tendintelor de crestere a acestora.

„Aceasta evolutie reprezinta un semnal negativ pentru intreaga industrie a asigurarilor, tinand cont de efectele pe care le propaga nu doar pe termen scurt, ci pe termen mediu si lung asupra indicatorilor de profitabilitate a activitatilor de asigurari auto. Segmentul asigurarilor auto, ce include RCA si Casco, genereaza cel mai mare volum de despagubiri platite anual de asiguratori”, se arata in comunicatul companiei.

Venituri de 940 milioane de lei din asigurari generale


In 2010, Allianz-Tiriac a obtinut venituri din prime brute subscrise de 940 milioane de lei pe segmentul asigurarilor generale, in scadere cu peste 20 de procente fata de subscrierile de 1.198 milioane lei inregistrate in 2009.

Determinanta pentru amplitudinea comprimarii afacerilor de asigurari generale ale companiei a fost evolutia clasei de asigurari de avarii si furt auto (casco), care a inregistrat un volum al subscrierilor anuale in scadere cu aproape 30 de procente. Declinul sectorului de leasing auto din Romania a fost principalul factor generator al contractiei portofoliului casco al Allianz-Tiriac Asigurari.

Compania a continuat derularea programelor de stabilizare si de eficientizare a portofoliului la nivelul diverselor segmente de clienti si a aplicat mult mai riguros sistemul bonus-malus la nivelul tuturor segmentelor de clienti. Rezultatul corelarii mai riguroase a costului asigurarii de avarii si furt auto cu riscurile asumate de companie a generat in unele cazuri majorari de tarife pentru flote asigurate casco la Allianz-Tiriac.

“Am realizat o analiza detaliata a portofoliului de asigurari generale si, in mod constient, am luat decizia sa nu mai sustinem unele segmente generatoare de pierderi, care, sigur ca da, an de an aveau o contributie la realizarea veniturilor companiei, insa in mod constant au inregistrat rate ale daunei foarte ridicate”, a declarat Rangam Bir.

Numarul clientilor persoane fizice ce au achizitionat polite casco si RCA a fost mai mare in 2010 comparativ cu 2009, iar aplicarea riguroasa a principiilor prudentialitatii subscrierilor la nivelul tuturor segmentelor de clienti casco a generat un efect pozitiv asupra ratei daunei inregistrate de aceasta clasa de asigurari din portofoliul Allianz-Tiriac.

In schimb, pentru cealalta componenta a asigurarilor auto - RCA, nivelul daunalitatii s-a mentinut la rate extrem de ridicate, in principal ca urmare a continuarii cresterii accentúate a pretentiilor de indemnizare pentru tertii despagubiti in baza politelor RCA.

“Per total, daunalitatea portofoliului de asigurari generale a inregistrat o usoara imbunatatire, de circa un punct procentual”, precizeaza directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.

In ceea ce priveste structura acestui portofoliu de asigurari generale la nivelul anului 2010, asigurarile casco, RCA, respectiv de bunuri si proprietati continuau sa detina cele mai importante ponderi, de 54%, 23% si respectiv 17%.

Profitabilitatea pe asigurari de viata a stagnat


Pe segmentul asigurarilor de viata, Allianz-Tiriac a inregistrat o valoare a primelor brute subscrise de 92 milioane de lei in 2010, cu 7 milioane lei mai putin decat cu un an inainte.

Activitatea de asigurari de viata si-a conservat, practic, nivelul profitabilitatii, randamentul vanzarilor - exprimat de raportul dintre rezultatul net si volumul vanzarilor - ramanand in 2010 la un nivel de peste 6%, procent foarte apropiat de randamentul vanzarilor consemnat in 2009.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri