Grupul grec OTE, actionarul majoritar al Romtelecom, va prezenta pana la sfarsitul saptamanii viitoare, o propunere concreta privind pachetul de actiuni detinut de statul roman la Romtelecom, a declarat ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, conform Mediafax.
"In cursul diminetii, m-am intalnit cu reprezntantii OTE si Deutsche Telekom si am discutat despre piata telecomunicatiilor din Romania si situatia Romtelecom si Cosmote Romania pe aceasta piata. Partea elena nu a prezentat o oferta pentru cumpararea pachetului de actiuni la Romtelecom. A fost mai mult o intalnire de informare", a afirmat Vreme.

El a adaugat ca OTE va prezenta pana la finele saptamanii viitoare o propunere concreta cu privire la Romtelecom, lider pe piata de telefonie fixa cu 2,57 milioane de clienti.

"Poate fi o propunere de cumparare, de colaborare, de fuziune (cu operatorul de telefonie mobila Cosmote - n.r.) sau listare a actiunilor detinute de statul roman la Romtelecom pe piata de capital", a explica seful Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).

Discutiile au inceput in ieri dimineata la ora 10.00 la sediul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale din apropiere de Piata Constitutiei. Acestea au durat aproximativ o ora si jumatate.

La discutii au participat din partea MCSI: Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, secretarii de stat Marius Fecioru si Iosif Moldovan, secretarul general si Adrian Kalapis secretarul general adjunct Ionut Negrescu.

Pe de alta parte, din partea celor doi operatori au participat Roland Mahler, membru in Consiliul de Administratie al Deutsche Telekom, responsabil pentru subsidiarele din Europa, Michael Tsamaz, presedinte OTE, Yorgos Ioannidis, director general al Romtelecom si Stefanos Theocharopoulos, director general al Cosmote.

“Temele abordate in cadrul intalnirii au fost evolutia pietei telecom din Romania si din Europa, precum si situatia companiei Romtelecom si evolutia acesteia in ultima perioada. Referitor la oferta de achizitie a procentului de 45,99% din actiunile Romtelecom detinute de statul roman, reprezentantii OTE au cerut o serie de clarificari, urmand ca in termen de o saptamana sa prezinte o propunere scrisa”, a afirmat Andreea Stoleru, purtatorul de cuvant al ministerului.

Pe de alta parte, Michael Tsamaz, presedintele si directorul general al OTE,a afirmat ca grupul elen va pregati "o propunere scrisa privind viitorul investitiilor in Romania", scrie Mediafax.

MCSI a anuntat la finalul anului trecut ca statul doreste sa vanda pachetul de actiuni pe care il detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social, si a cerut grupului grec de telecomunicatii OTE, actionarul majoritar al Romtelecom, sa vina cu o oferta de pret pana la sfarsitul anului

Ulterior, termenul a fost decalat cu trei luni, iar in martie a fost amant pana la jumatatea lunii mai.

"Interesul Ministerului Comunicatiilor este sa vindem la un pret cat mai bun si sa avem pe piata o companie puternica, sa pastram un echilibru in industria telecomunicatiilor", a explicat Vreme.

Datele financiare ale Romtelecom intre ianuarie 2010-martie 2011:

El declara in luna februarie ca Romtelecom si Cosmote Romania ar putea fuziona inainte de inceperea procesului de listare a actiunilor primului operator telecom.

Pe de alta parte, seful MCSI spunea saptamana trecuta ca si operatorul RCS&RDS ar fi interesat de preluarea actiunilor de stat la Romtelecom.

"Eu as vrea sa listez compania pe Bursa si o piata straina este o optiune. Mai ales ca si-a manifestat si altcineva din piata dorinta de a cumpara pachetul. Problema este insa legata de contractul dintre statul roman si OTE , unde OTE are drept de preemtiune”, a afirma Valerian Vreme in urma cu cateva zile.

In noiembrie 2010, ministrul Comunicatiilor a afirmat ca evalueaza pachetul detinut de stat la Romtelecom la circa un miliard de euro
OTE detine 54,01% din capitalul social al Romtelecom. La randul ei, OTE este controlata de Deutsche Telekom, care detine o participatie de 30% si asigura managementul operatorului elen.

OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998 si a devenit actionar majoritar la operatorul roman in 2003.

Veniturile Romtelecom au scazut in primul trimestru cu 10,9%, la 166,3 milioane euro, iar profitul EBITDA s-a redus cu 62,6%, la 22,2 milioane euro.

Compania avea la finalul lui martie 2,57 milioane de clienti de telefonie fixa, 1,06 milioane de clienti de internet si aproximativ acelasi numar de abonati la serviciile de televiziune.

Principalii concurenti ai Romtelecom sunt RCS&RDS si UPC Romania.

Sursa datelor financiare ale Romtelecom: OTE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri