Piata telecom pe primele luni ale anului curent nu a cunoscut revirimentul mult-asteptat de jucatori, segmentul rezidential urmand sa „traga in jos” piata inca cel putin unul sau doua trimestre. Pe segmentul business s-a simtit o stabilizare, conform operatorilor din piata.
Filiala locala a GTS Telecom, operator ce ofera servicii telecom catre companii, si-a crescut veniturile pe primul trimestru cu 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. „Simtim o stabilizare in mediul business, dupa problemele majore ale anilor precedenti. Pe rezidential, pe primul trimestru, operatorii telecom au inregistrat scaderi – pe segmentul de telefonie fixa piata a cazut cu 11-15% in timp ce pe mobil cu circa 7%”, a declarat pentru wall-street.ro Dan Mihaiescu, manager al GTS Telecom Romania. El subliniaza ca pe televiziune si Internet piata s-a stabilizat si exista premise de crestere usoara in continuare.

Primul trimestru din acest an nu a adus inca o revenire a consumului in industria telecomunicatiilor si nu se stie daca pana la finalul anului va fi o crestere fata de anul trecut, a afirmat pentru wall-street.ro, Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS, cel mai mare operator de internet si televiziune de pe piata locala.

„Deocamdata este ca in 2009. Este prea devreme sa spunem daca va fi o revenire a pietei anul acesta sau anul viitor”, a spus el.

Scaderile afacerilor operatorilor se explica in principal pe fondul concurentei ridicate si a reducerii puternice a preturilor practicate de jucatorii din piata.

Toti operatorii telecom majori au subliniat insa ca vor continua investitiile in retele si dezvoltarea de servicii, totodata intrand pe noi segmente. Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa, „ia cu asalt” online-ul si, dupa lansarea DolceTV.ro si ClickShop.ro pregateste un nou portal de informatii – Cauta.ro, care urmeaza a fi lansat in curand.

RCS&RDS, cel mai mare furnizor de servicii de Internet din tara, isi extinde aria de activitate si lanseaza HotSpot-uri (WiFi) la nivel national. Prin aceasta retea, pe care oficialii companiei o numesc „un serviciu complementar care raspunde unor nevoi reale”, clientii companiei vor putea accesa Internetul de pe terminale mobile precum laptop-uri, telefoane sau tablete PC.

Operatorul Orange Romania este pregatit sa lanseze servicii LTE (4G), imediat ce Ministerul comunicatiilor va face disponibile spectrele necesare. „Cel mai probabil, introducerea 4G pe teritoriul Romaniei va avea loc in 2013”, a spus in cadrul Zilei Comunicatiilor Madalina Suceveanu, director tehnic al companiei.

Cum arata piata telecom la finalul anului 2010

"Desi conditiile economice dificile s-au mentinut si in cel de-al doilea semestru al anului 2010, telefonia mobila, serviciile de acces la internet, serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale si serviciile de transmisiuni de date au inregistrat cresteri in aceasta perioada, doar telefonia fixa si serviciile de linii inchiriate inregistrand scaderi", a declarat Eduard Lovin, director executiv reglementare in cadrul ANCOM, prezent la cea de-a 15-a editie a conferintei Ziua Comunicatiilor.

Potrivit datelor colectate de la furnizori si prelucrate de ANCOM, in a doua parte a anului 2010 serviciile de acces la internet au continuat sa inregistreze cresteri, cu toate ca ratele de crestere au fost inferioare celor din semestrul precedent. Conexiunile de acces la internet la puncte mobile in banda larga au crescut cu 21%, ajungand la 4 milioane de conexiuni, dintre care aproape 1 milion il reprezinta conexiunile prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB (+31% in semestrul anterior).

Rata de crestere de 2% a conexiunilor de acces la internet la puncte fixe se situeaza la jumatatea ratei de crestere inregistrate in primul semestru al anului 2010, numarul acestora ajungand la 3 milioane. In functie de suportul utilizat, conexiunile prin xDSL (9%) si cablu UTP/FTP (1%) au inregistrat cresteri, in timp ce conexiunile prin celelalte suporturi au inregistrat scaderi. Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet la puncte fixe la 100 locuitori a ajuns la 14%, in timp ce rata de penetrare la 100 gospodarii a crescut la 36,8%. Dupa cresteri in ultimele trei perioade de raportare, conexiunile la puncte fixe instalate persoanelor juridice au scazut cu 6% in a doua jumatate a anului 2010, comparativ cu o crestere de 3% a celor instalate persoanelor fizice.

Dupa scaderea cu 4% a numarului total de utilizatori la telefonie mobila inregistrata in primul semestru al anului 2010, in a doua jumatate a anului numarul acestora a crescut cu 1%, pana la 24,6 milioane. Numarul de utilizatori prin intermediul cartelelor preplatite si numarul abonamentelor persoanelor juridice au inregistrat cresteri cu 2%, respectiv 0,1% in timp ce numarul abonamentelor incheiate de persoane fizice a scazut cu 0,6%.

Traficul total de voce originat in retelele de telefonie mobila a continuat sa creasca pana la 26,5 miliarde de minute, insa cresterea de 4% este de aproape trei ori mai mica decat cresterea inregistrata in primul semestru al anului 2010. Traficul de voce mediu lunar originat per cartela SIM "activa" a ajuns la 3ore si 01min, in timp ce numarul mediu lunar de SMS-uri trimise se mentine la aceeasi valoare de 27 de SMS-uri. In acelasi timp, durata medie a unui apel in retelele de telefonie mobila a scazut cu 2 secunde, fiind de 2 minute si 12 secunde.

In segmentul telefoniei fixe, in a doua jumatate a anului 2010, s-au inregistrat scaderi pe linie, atat ale numarului de linii (-4%), numarului de abonati (-4%), cat si ale traficului total (-7%) si duratei medii a unui apel de voce (-2%). Numarul de linii instalate persoanelor fizice a inregistrat o rata de scadere dubla comparativ cu cea a numarului de linii instalate persoanelor juridice (-4%, comparativ cu -2%).

Dupa ce in primul semestru al anului 2010 numarul total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale a scazut, in cel de-al doilea semestru numarul acestora a crescut cu 2%, pana la valoarea de 5,74 de milioane. Aceasta crestere a fost bazata in principal pe cresterea cu 5% a numarul de abonati prin retele satelit (DTH), deoarece numarul de abonati prin retele de cablu a continuat sa scada cu 1%. Numarul de abonati prin tehnologie IP (IPTV) continua sa inregistreze cresteri importante (+135%), insa ponderea acestora in numarul total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale ramane foarte redusa (0,5%).

Numarul de abonati din mediul urban la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu isi continua trendul descendent din ultimii ani, iar numarul de abonati din mediul rural a ramas constant.

La sfarsitul anului 2010, in Romania se inregistrau 2,8 milioane de abonati la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale receptionate in format digital, in crestere cu 7% fata de jumatatea anului. Desi numarul total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu a scazut, numarul de abonati ai serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu in format digital a crescut cu 13% (pana la 0,4 milioane).

Veniturile operatorului Romtelecom s-au redus in primul trimestru al anului curent comparat cu aceeasi perioada a anului trecut cu 10,9%, pana la 166,3 mil. euro .

Veniturile Cosmote s-au redus pe primul trimestru cu 6,5%, pana la 107,3 milioane euro, EBITDA crescand insa cu peste 170%, pana la 17,9 milioane euro.

Veniturile Vodafone au fost de 835,6 milioane de euro intre aprilie 2010 si martie anul acesta, mai putin cu 9,3% fata de cele 921,5 milioane de euro inregistrate in anul financiar precendent. Veniturile din servicii au fost de 797,2 milioane de euro in anul financiar incheiat la 31 martie 2011.

Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila pe piata locala, a inregistrat afaceri de 222 de milioane de euro in primul trimestru al acestui an, in scadere cu 6,3% fata de cele 237 de milioane de euro raportate intre ianuarie-martie 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri