Nivelul contrafacerilor in domeniul proprietatii intelectuale a ajuns la cote astronomice, de 65-70 la suta, a declarat, ieri, Dan Docan, presedintele Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC), cu ocazia seminarului "Contrafacerea in domeniul industriei muzicale".

Pirateria constituie deja o mare problema in tara noastra, estimarile ARCC aratand o rata a pirateriei de 65 la suta pentru software de afaceri, 97 la suta pentru jocurile de computer, 56 la suta in domeniul muzicii si 55 la suta pentru pirateria video. In Romania, piratarea CD-urilor a devenit o afacere prospera pentru contrabandisti. Din totalul pietei muzicii existente acum in Romania, muzica piratata acopera peste 50 la suta. Ceea ce inseamna ca din 10 CD-uri, 7 sunt piratate, a avertizat Dan Docan. Conform statisticilor, in ultimii doi ani, vanzarile din industria muzicala au scazut cu 15 la suta, numai in anul 2003, o treime din CD-urile cu muzica, in valoare de 5,4 miliarde de dolari, fiind piratate.

Muzica straina este piratata intr-un procent de 80 la suta, iar cea autohtona, de 50 la suta. Metodele de contrafacere sunt deja la indemana tuturor. Astfel, CD-urile fie sunt copiate, fie inregistrate cu melodii descarcate de pe Internet. De aici si aparitia multor melodii si filme inainte de lansarea lor oficiala pe piata. ARCC arata ca proprietarii de drept si casele de discuri pierd anual 25 de milioane de euro din comercializarea ilegala a muzicii porduse de acestia, expuse la tarabe si in magazinele mari. Profitul obtinut intr-un singur an pe piata neagra este estimat de ARCC la 50 de milioane de euro.

Dar ceea ce este si mai grav este ca pirateria este incurajata in primul rand de consumatori, care, pentru un pret mai mic, nu se mai uita la marca. De aici si teoria ca rata pirateriei este invers proportionala cu nivelul de trai dintr-o tara. Asadar, in Austria, de exemplu, piata ilegala de muzica detine doar un procent.

Organism de certificare pentru lanturile de distributie

Desi legea drepturilor de autor din tara noastra impune sanctiuni cu inchisoare de la 3 la 5 ani pentru comertul cu muzica piratata, si de la 1 la 4 ani pentru stocarea pe calculatorul personal a programelor fara licenta si trimiterea lor in retea, acest flagel se extinde fara probleme in tara noastra. ARCC arata ca este destul de dificila si costisitoare depistarea si pedepsirea faptasilor. Pentru stoparea comercializarii ilegale a muzicii lor, producatorii muzicali au solicitat alinierea totala a legii drepturilor de autor la tratatele internationale.

ARCC intentioneaza impreuna cu Asociatia Anticontrafacere REACT Romania sa creeze un Organism de Certificare prin care titularii de marci sa impuna anumite conditii de eligibilitate pentru distribuirea unei marci.
Acest organism da posibilitatea titularilor sa aiba un control al distributiilor, fiind practicat la nivel de companie.

Titularii de drept de autor impun o clauza penala, de cateva sute de mii de euro, in cazul in care distribuitorii incalca prevederile proprietatii intelectuale, comercializand, alaturi de marcile inregistrate, si muzica piratata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri