Preluarea Connex de catre Vodafone se va incheia in luna septembrie. Clientii vor benecia de toate serviciile pe care le ofera compania in toata lumea. Noul proprietar evita, deocamdata, sa anunte daca va folosi sau nu numele Vodafone. Marca este in litigiu cu concurentii de la Telemobil.

Tranzactia care a consfintit cumpararea Connex de catre Mobifon naste numeroase intrebari din partea celor peste 4,9 milioane de clienti ai operatorului roman de telefonie mobila. Majoritatea vizeaza oferta de terminale si de abonamente, tarifele care vor fi practicate sau bonusurile de care vor beneficia. De asemenea, si denumirea operatorului este sub semnul intrebarii. Deocamdata este o singura certitudine: politica Vodafone se va cunoaste abia la sfirsitul lunii septembrie, cind procesul de preluare a Connex se va incheia.
Finalizare tirzie

Previziunile specialistilor, care prognozau ca Vodafone isi va indrepta atentia catre operatori din estul Europei, s-a adeverit. Compania a achizitionat Mobifon si operatorul ceh Oskar Telecom pentru 4,4 miliarde de dolari. Tranzactia s-ar fi incheiat poate de mai mult timp daca Vodafone nu ar fi investit sume consistente, in urma cu citiva ani, pentru achizitionarea de licente de telefonie 3G. Prin achizitionarea Connex compania britanica a mai cistigat inca o piata pentru furnizarea de astfel de servicii. Operatorul roman va functiona sub aceeasi marca pina in luna septembrie a acestui an. Tranzactia se va finaliza in luna septembrie, a spus Ted Lattimore, presedinte executiv si COO Connex.
Dilema numelui

Nu se stie sigur cu ce titulatura va incheia anul compania din Romania. Specialistii considera ca se va opta pentru Vodafone Romania. Dupa incheierea tranzactiei, va urma o operatiune de rebranding, la fel cum s-a intimplat acum circa doi ani cu Orange, considera dr. Nicolae Oaca, consultant telecomunicatii. Actiunile care au precedat tranzactia confirma aceasta supozitie.

Vodafone a deschis o actiune in instanta pentru a capata dreptul de a folosi numele Vodafone in Romania. Acesta fusese inregistrat ca marca in urma cu multi ani de Telemobil. Intr-o prima faza a cistigat. Ramine de vazut daca cei de la Telemobil vor opta sa faca apel la decizia instantei. Faptul ca operatorul britanic a initiat actiunea in instanta la ani buni dupa ce marca fusese inregistrata a fost un semnal destul de clar ca se va implica pe piata romaneasca.
Politica Vodafone

Se apreciaza ca si structura companiei va suferi schimbari. Restructurarea va afecta intreaga filiala din Romania. Functionarea si dezvoltarea acesteia se va face in concordanta cu procedurile Vodafone si cu planul sau de dezvoltare. Asa s-a procedat si la achizitionarea altor operatori de catre Vodafone, apreciaza Nicolae Oaca. MobiFon va beneficia de sinergiile datorate apartenentei la un operator global prezent pe cinci continente, care ar putea fi un avantaj competitional deosebit, mai spune dr. Nicolae Oaca. La fel ca si in cazul titulaturii, oficialii chestionati pe aceasta tema considera ca lucrurile se vor clarifica dupa incheierea tranzactiei. Este prematur sa facem astfel de aprecieri, a spus Ted Lattimore. Probabil ca gama de servicii pe care le va oferi compania dupa luna septembrie se va diversifica.
Pachete 3G


Oferta Vodafone in Romania va fi generoasa. In toate tarile in care a intrat Vodafone a adus intreg pachetul de servicii oferit de companie, spune Nicolae Oaca. Asta inseamna ca in afara serviciilor traditionale vor fi disponibile si serviciile de telefonie 3G, pe care Vodafone le-a promovat masiv in ultima perioada. De aceea, se considera ca dupa preluarea Connex va insista pe implementarea telefoniei 3G, mai ales ca deja are licenta. Tarifele pe care le va practica pe piata romaneasca nu pot fi anticipate.
Vezi cu cine vorbesti


Vodafone Live! este unul dintre pachetele de servicii pe care Vodafone le comercializeaza in tarile in care este prezenta. Acesta cuprinde video calling, optiune prin care poti sa-l vezi pe partenerul de conversatie si el te poate vedea pe tine, dar si video messaging. Poti sa inregistrezi cu camera video incorporata in telefonul mobil sau poti sa descarci un fisier video de pe Internet si sa-l trimiti mai departe. Exista si o componenta news&sport, prin care se pot primi informatii scrise despre evenimente, dar se pot vizualiza si reportaje referitoare la evenimentul respectiv. Oamenii de afaceri au la dispozitie Vodaphone business, serviciu care printre altele asigura redirectionarea e-mail-urilor pe terminal. Poti sa trimiti mail-uri de pe mobil, dar are si un viewer pentru atasamente.
Televizor si jocuri pe celular


Componenta de entertainment este bine reprezentata in oferta Vodafone. Astfel, este posibila urmarirea in timp real a posturilor TV pe ecranul telefonului mobil. Si oferta de jocuri este generoasa. Persoanele care vor ceva mai simplu pot opta pentru un Tetris. Amatorii de jocuri mai avansate pot alege chiar si FIFA 2005. Este inca o dovada ca operatorii de telefonie mobila insista din ce in ce mai mult pe optiunile de deconectare. Toate aceste servicii pot fi accesate doar printr-un mobil compatibil 3G.
La un dolar al Vodafone, un cent la Copos


La Connex au mai ramas doar doi actionari. Vodafone are 99,1% din actiuni. Restul de 0,9% sint detinute de omul de afaceri George Copos. Acesta a fost singurul care nu si-a vindut pina acum participatia, desi la infiintarea operatorului, in 1996, au participat mai multi romani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri